Neuvěřitelný Jan Přeučil: v únoru oslaví 83. narozeniny

Letos v únoru oslaví Jan Přeučil úctyhodné 83. narozeniny, přesto je stále ve skvělé kondici. Jeho energii by mu mohli závidět i o generaci mladší kolegové. V dramatickém představení Bláznovy zápisky od Nikolaje Vasiljeviče Gogola předvádí herec neskutečný výkon – více než hodinu totiž nesleze z jeviště, na kterém je celou dobu pouze on sám. Nyní kromě Prahy, mohou toto unikátní představení vidět i diváci na různých místech republiky.

Gogolovy Bláznovy zápisky hrál Jan Přeučil už před 50 lety, když vzniklo legendární pražské komorní Divadlo Viola. Po desítkách let se ke hře vrátil. Nutno podotknout, že si právě za její provedení zaslouží velký obdiv, dokonce by klidně mohl aspirovat na Cenu Thálie!

„Ve skoro 83. letech zahrát takový kus a ještě k tomu s takovými kreacemi, to tedy smekáme jeho pověstný klobouk,“ říkají nejen diváci, kteří už dramaticko-komediální představení viděli, ale také produkční divadel, kde se představení už hrálo…

Herec, který jak sám přiznává, cvičí denně Pět Tibeťanů, nejméně třikrát týdně chodí plavat a každý měsíc jezdí vlakem na Slovensko, kde učí na herecké škole, zvládá hru tak dokonale, že na jejím konci ještě doslova vyskočí a klaní se divákům, kteří jej vždy odmění obrovským potleskem – standing ovation.

Herec zde křičí, směje se, brečí, klečí, leží, vstává s kondičkou atleta. Zkrátka předvádí neuvěřitelné kreace! Součástí je i pasáž, kde má Přeučil jako představitel úředníčka Popriščina, jenž se pomátne na rozumu, nacpané papírové kapesníčky v uších. Působí tak hodně komicky a diváci se tomu velmi smějí, i když postava carského úředníčka je v spíše k pláči.

„Bláznovy zápisky mě uchvátily, protože jsem Gogola miloval. A navíc jsem zde hrál postavu zcela vyšinutou mimo zákony normálního myšlení. Představení ve Viole byla vždycky plná a hra tu dosáhla více než sta repríz! Nyní, ať už to hraji v Praze nebo s tím jezdím po republice, mě to stále velmi baví. Přiznávám, je to trochu náročné, ta více jak hodina na jevišti dá zabrat. Když vás ale něco baví, baví to i diváky, pak vám to tak nepřijde,“ dodal skromně Jan Přeučil.

Vidět Jana Přeučila v této úchvatné hře mohou diváci už 8. ledna v pražském Divadle Karla Hackera, dále 12. ledna ve Vrchlabí, 18. ledna v brněnském Divadle Bolka Polívky či pak třeba 11. března ve Znojmě, 16. března v Ústí nad Labem nebo 31. března v Týně nad Vltavou.

 

Autor: Alexandra Hejlová

Foto: Jaroslav Hauer

Komentáře z facebooku