Magdalena Dobromila Rettigová: Frankfurtská polévka

Frankfurtská polévka a její historie. Obrázky na netu vás trochu vyděsí, protože frankfurtská polévka tam vypadala jako ošizená gulášová. Ale frankfurtská polévka podle receptu Magdaleny Dobromily je zcela jiná, je lahodná a určitě si najde místo i ve vaší kuchyni.

 

Suroviny:

  • 1 polévkovou lžíci sádla na osmažení zeleniny
  • 50 g cibule(1 středně velká) nakrájená na kostičky
  • 50 g mrkve nastrouhané na nudličky
  • 80 g celeru nastrouhaného na nudličky
  • 1 stroužek česneku rozetřený se solí
  • 2 polévkové lžíce polohrubé mouky
  • 1,5 l hovězího vývaru
  • 150 g frankfurtských párků, nakrájených na kolečka
  • Mletý černý pepř
  • 5x strouhnutí muškátového oříšku
  • Sůl
  • Nasekaná petrželka
  • Osmažené pečivo, nakrájené na kostičky

Postup:

Do hrnce vložíme polévkovou lžíci sádla a začneme nádobu zahřívat. Do horkého tuku vhodíme kostičky nakrájené cibule a smažíme je asi 5 minut, pak k osmažené cibulce přisypeme nastrouhané nudličky mrkve a celeru.

Zeleninu osolíme 2 špetkami soli. Společně, za občasného promíchání, smažíme 3 minuty. Na konci 3. minuty přidáme rozetřený česnek, a ještě opravdu krátce zasmažíme. Zasmaženou zeleninu zasypeme 2 polévkovými lžícemi polohrubé mouky a za stálého míchání obsah hrnce mícháme a smažíme další 2-3 minuty.

Osmaženou zeleninu zalijeme studeným hovězím vývarem. Metlou polévku prošleháme a necháme ji zakrytou provařit na mírném ohni tak, aby byla zelenina měkká. Mělo by stačit 25 minut.

Kolečka párků (2-3 mm silná) bez přidání tuku osmažíme na pánvi.

Pečivo osmažíme a nakrájíme na kostičky.

Paní Dobromila doporučuje přidat koriandr. Protože patřím mezi ty, kterým koriandr nevoní, použila jsem několik strouhnutí muškátového oříšku do hotové polévky.

Polévku osolíme, opepříme a ochutnáme, zda jsou chutě dle našich představ. Už nyní, bez párků, je lahodná.

Do každého talíře vložíme opečená kolečka frankfurtských párků, kostičky osmaženého pečiva a na dozdobení nasekanou petrželkou. Vše zalijeme hotovou polévkou.

Autorka nejslavnější české kuchařské knihy

Magdalena Dobromila Rettigová (31. ledna 1785, Všeradice – 5. srpna 1845, Litomyšl) byla česká spisovatelka, autorka básní, divadelních her a krátkých próz. A kromě toho vzorná hospodyně a matka několika dětí, učitelka ručních prací, nadšená iniciátorka společenského a kulturního života národního obrození, jedna z prvních česky píšících spisovatelek a autorka kuchařských knih. Její Domácí kuchařka změnila pohled českých žen na gastronomii.

AH

Komentáře z facebooku