Frankfurtská polévka a její historie. Obrázky na netu vás trochu vyděsí, protože frankfurtská polévka tam vypadala jako ošizená gulášová. Ale frankfurtská polévka podle receptu Magdaleny Dobromily je zcela jiná, je lahodná a určitě si najde místo i ve vaší kuchyni.
Suroviny:
- 1 polévkovou lžíci sádla na osmažení zeleniny
- 50 g cibule(1 středně velká) nakrájená na kostičky
- 50 g mrkve nastrouhané na nudličky
- 80 g celeru nastrouhaného na nudličky
- 1 stroužek česneku rozetřený se solí
- 2 polévkové lžíce polohrubé mouky
- 1,5 l hovězího vývaru
- 150 g frankfurtských párků, nakrájených na kolečka
- Mletý černý pepř
- 5x strouhnutí muškátového oříšku
- Sůl
- Nasekaná petrželka
- Osmažené pečivo, nakrájené na kostičky
Postup:
Do hrnce vložíme polévkovou lžíci sádla a začneme nádobu zahřívat. Do horkého tuku vhodíme kostičky nakrájené cibule a smažíme je asi 5 minut, pak k osmažené cibulce přisypeme nastrouhané nudličky mrkve a celeru.
Zeleninu osolíme 2 špetkami soli. Společně, za občasného promíchání, smažíme 3 minuty. Na konci 3. minuty přidáme rozetřený česnek, a ještě opravdu krátce zasmažíme. Zasmaženou zeleninu zasypeme 2 polévkovými lžícemi polohrubé mouky a za stálého míchání obsah hrnce mícháme a smažíme další 2-3 minuty.
Osmaženou zeleninu zalijeme studeným hovězím vývarem. Metlou polévku prošleháme a necháme ji zakrytou provařit na mírném ohni tak, aby byla zelenina měkká. Mělo by stačit 25 minut.
Kolečka párků (2-3 mm silná) bez přidání tuku osmažíme na pánvi.
Pečivo osmažíme a nakrájíme na kostičky.
Paní Dobromila doporučuje přidat koriandr. Protože patřím mezi ty, kterým koriandr nevoní, použila jsem několik strouhnutí muškátového oříšku do hotové polévky.
Polévku osolíme, opepříme a ochutnáme, zda jsou chutě dle našich představ. Už nyní, bez párků, je lahodná.
Do každého talíře vložíme opečená kolečka frankfurtských párků, kostičky osmaženého pečiva a na dozdobení nasekanou petrželkou. Vše zalijeme hotovou polévkou.
Autorka nejslavnější české kuchařské knihy
Magdalena Dobromila Rettigová (31. ledna 1785, Všeradice – 5. srpna 1845, Litomyšl) byla česká spisovatelka, autorka básní, divadelních her a krátkých próz. A kromě toho vzorná hospodyně a matka několika dětí, učitelka ručních prací, nadšená iniciátorka společenského a kulturního života národního obrození, jedna z prvních česky píšících spisovatelek a autorka kuchařských knih. Její Domácí kuchařka změnila pohled českých žen na gastronomii.
AH
Komentáře z facebooku