Legendární hlasatelka Marie Tomsová: Vánoce jsou pro mne povznášejícími svátky klidu, odpočinku, pohody a sounáležitosti.

Co znamenají Vánoce pro legendární televizní hlasatelku Marii Tomsovou a jak je tento rok bude slavit? Dočtete se v našem rozhovoru, který přinášíme na první adventní neděli.

Co se Vám vybaví, když se řeknou Vánoce? 

Moje dětství a dětství mých dětí. Rozsvícený stromeček, těšení se na dárky, nedočkavost, jestli nějaké a jaké budou, prskavky, svíčky, tajemná a  kouzelná atmosféra, k níž patří sníh za okny…a verše Fráni Šrámka, které mám spojeny se svými štědrovečerními službami jako hlasatelka ČS televize:
„Po sněhu půjdu čistém, bílém, hru v srdci zvonkovou,

Vánoční země je mým cílem..

Až hvězdy vyplovou, tu budu blízko již

a budu ještě blíž, až noční půjdu tmou.“

Jak oslavíte letošní Vánoce?

V kruhu rodinném, nejdřív v Praze, pak u sestry a maminky v Pardubicích.

Marie Tomsová s Jindřichem Krausem na křtu nové knihy Jiřího Štědroně

Mají pro Vás Vánoce duchovní význam?

Nejsem věřící v tom religiózním smyslu, ale symboliku Vánoc ctím. Není to pro mě svátek konzumu, jídla a věcí. Jsou pro mne opravdu povznášejícími svátky klidu, odpočinku, pohody a sounáležitosti.

Dodržujete i nějaké vánoční obyčeje?

Když byly děti menší, naděloval jim samozřejmě Ježíšek, kreslily a později psaly přáníčka. Jeden Štědrý den kluci (16 měsíců od sebe) strašně zlobili, „vyhrožovala“jsem jim, že Ježíšek jim  nic nepřinese, a oni opravdu pod stromečkem nic neměli! Slzičky, (cítili jsme se strašně), sliby, Ježíšek znovu zazvonil, a na balkoně bylo to, co si přáli. Šťastní, nadšení, vyběhli na balkon.“Děkujeme Ježíšku !“A ten  starší (tenkrát asi pětiletý) zvolal: „Ale tak hodný jsme zase nebyli!“ Manžel s malými dětmi chodil pouštět kapra do Vltavy, než nám došlo, že to pro něj není to nejlepší.

Lili jsme olovo, pouštěli malé svíčky v ořechových skořápkách ve vaně, v poledne se téměř postíme kvůli zlatému  prasátku, rozkrajujeme jablíčka, hrajeme a zpíváme koledy…..

Jak to máte s nakupováním dárků? Také prožíváte takový předvánoční maraton? 

Pokud možno se mu bráním, dárky kupuju průběžně, když mi něco padne do oka.

Marie Tomsová s výtvarnicí Alexandrou Hejlovou a skupinou Maxíci

Co by podle Vás nemělo chybět na štědrovečerní večeři?

Ryba a rybí polévka.Tu umím skvěle. Pro manžela bramborový salát, sám ho dělá, já se přemůžu k jeho jídlu, jsem jedna z mála v Česku, komu nechutná.

Máte nějaké vánoční přání? 

Zdraví a štěstí pro mé nejbližší.

Co byste popřála našim čtenářům?

Totéž!!! A pevné nervy.

Ondřej Spýťa Syrový

Komentáře z facebooku