Jak tráví advent zpěvačka Petra Černocká?

Jak tráví advent zpěvačka Petra Černocká a jaké vzpomínky z dětství v ní zanechal?

Petro, co se Vám vybaví, když se řekne advent?

Adventní věnec se svíčkami, který je třeba pořídit včas. Pro mě je to čas, kdy s každou rozsvícenou svíčkou přemýšlím na ty, které jsem měla ráda, a už tu se mnou nejsou.

Dodržujete tradici zapalování svíčky na adventní neděli?

Právě, že ano. Na tu první nezapomenu, ale pak už mi to komplikuje velký frmol ohledně prosincových koncertů. Když se vrátím z vystoupení až někdy po půlnoci, tak i zapomenu. Vynahradím si to hned další den.

Advent je spojený i s mikulášskou nadílkou. Máte nějaké vzpomínky z dětství?

Vybavuje se mi náš soused, který vypomáhal tatínkovi, který ho vždy přemluvil, aby si zahrál na Mikuláše. Měla jsem ale staršího bratra, který mě, možná předčasně ozřejmil, jak to s tím Mikulášem, který k nám chodí, je doopravdy.

Potrpíte si na adventní výzdobu?

Obávám se, že to je jediné, co dodržuju opravdu pečlivě, protože mě to baví. Především vchodové dveře do domu zdobím velmi kreativně.

Jak to máte s pečením vánočního cukroví?

V tomto oboru, oproti některým mým kamarádkám, neznamenám nic. Naštěstí moje hodná sousedka, která dokáže napéct hned několik druhů pečiva, se nade mnou každý rok smiluje a věnuje mi pěknou krabičku, která obsahuje pár kousků od každého druhu. Já pak peču jen rohlíčky. Ty umím bezchybně.

Omezujete v tento čas i své pracovní aktivity?

Jak už jsem řekla, od Mikulášeč, kdy hraju především pro děti, poptávají mé hudební služby i firmy, které mají předvánoční setkání. Často rozsvěcuji se starostkami a starosty i stromečky na náměstích našich měst a městeček.

Jak ve Vaší domácnosti probíhají přípravy na Vánoce?

Především jdou koberce do čistírny, a úklid provádím v tento čas opravdu hloubkový. Někdy si pozvu i pomocnici. Ona luxuje a já třeba zdobím, nebo se vrhnu na dlouho neuklízené šuplíky a skříně. Tolik k  těm banálním pracem. Pak začínám přemýšlet i o nějakých dárcích, které mi ještě chybí pro mé blízké. Pak se vrhnu i do nějakých obchodů a hledám něco čím bych potěšila.

Bez čeho si advent nedokážete představit?

Nic takového mě zrovna nenapadá, snad jen ta pečlivá příprava hezké domácnosti, kde budeme slavit svátky. No a pak snad aby i v ledničce nechybělo nic, co by nám mohlo udělat radost během společných chvil, třeba u televize. Já vím, že jsem staromódní. Prostě kopíruji všechny ty přípravy, které pečlivě dělala moje maminka, když jsem ještě byla malá  holka.

Ondřej Spýťa Syrový

Komentáře z facebooku