ÚNOROVÁ VÝROČÍ SLAVNÝCH OSOBNOSTÍ

Clark Gable

 americký filmový herec, představitel dobrodruhů a romantických hrdinů, hvězda časné éry zvukového filmu, se narodil 1. února 1901 v Cadizu, Ohio. Matka mu zemřela, když mu bylo sedm měsíců. V šestnácti letech opustil střední školu a začal pracovat v továrně. Po svém rozhodnutí stát se hercem vystřídal několik divadelních společností, ale poté znovu pracoval jako prodavač a dělník. V roce 1924 příšel do Hollywoodu za finanční podpory divadelní ředitelky Josephine Dillonové, která byla o více než 10 let starší než on a stala se nejen jeho manažerkou, ale i první manželkou. Zpočátku hrál malé role, vrátil se dokonce načas zpět k divadlu, ale v roce 1930 podepsal smlouvu s MGM a v následujících letech přijal několik filmových rolí, které z něj udělaly megastar a zajistily mu titul „Král Hollywoodu“. Ve filmech byl nejčastěji obsazován do rolí westernových hrdinů (Malovaná poušť, Volání divočiny, Mustangové), svůdců žen a dynamických mužných typů (Svobodný duch, Vzpoura na Bounty, Tekuté zlato). Za roli ve filmu Stalo se jedné noci, kde hrál reportéra sledujícího dědičku miliónového bohatství, získal Oscara. K dalším vrcholům jeho tvorby patří postava R. Butlera ve filmu Jih proti Severu podle románové předlohy M. Mitchelové. Gable byl pětkrát ženatý. Jeho třetí svazek s herečkou Carole Lombardovou, byla údajně nejšťastnější epizoda v jeho osobním životě, ale skončila její smrtí při letecké havárii v roce 1942. Jeho druhou manželkou byla Texasanka Marie Franklinová, čtvrtou Sylvia Lady Stanley a pátou Kathleen Williamsová, matka Gableova posmrtně narozeného syna. Jeho posledním filmem byly Ztracené existence. Gable zemřel 16. listopadu 1960  na  infarkt v Los Angeles a je pohřben na hřbitově v Glendale, Kalifornie, vedle jeho milované manželky Carole Lombardové.

 

Jan Werich

… český herec, dramatik a prozaik, se narodil v Praze 6. února 1905. V letech 1924 až 1927 studoval práva na Karlově univerzitě, ale od roku 1927, kdy napsal s Jiřím Voskovcem Vest pocket revue, ovlivněnou dadaistickou poetikou, se začal věnovat divadlu profesionálně. Pro Osvobozené divadlo napsali společně řadu satirických revuí (Smoking revue, Sever proti Jihu, Premiéra ,Skafandr,Golem, Caesar, Osel a stín, Kat a blázen, Balada z hadrů, Rub a líc, Těžká Barbora a další), ve kterých vytvářeli ústřední hereckou dvojici, oslovující originálním slovním humorem generačně spřízněné publikum. Hrál také v celé řadě filmů (Pudr a benzin, Peníze nebo život, Hej rup!, U nás v Kocourkově, Svět patří nám). Po uzavření Osvobozeného divadla emigrovali Werich, Voskovec i Ježek do USA. Po 2. světové válce se po návratu do vlasti pokusil s Voskovcem obnovit Osvobozené divadlo, avšak společenské poměry nebyly pro politickou satiru vhodné. Působil v řadě pražských divadel (v letech 1956 – 1961 byl ředitelem Divadla ABC), hrál ve filmech (Císařův pekař a Pekařův císař, Byl jednou jeden král, Až přijde kocour) a v televizi (Slzy, které svět nevidí, Kočár nejsvětější svátosti, Král a žena). V 60.letech vydal cestopisné reportáže (Italské prázdniny) a variace na pohádkové motivy (Fimfárum). Pro podporu demokratizačního procesu 1968-1969 byl v době normalizace eliminován z české kultury: filmy v nichž hrál se nesměly promítat a jeho jméno se nesmělo objevit ve sdělovacích prostředcích. Změna v tomto oficiálním postoji nastala poté, co podepsal v lednu 1977 takzvanou Antichartu. Jan Werich zemřel v Praze 31. října 1980.

 

Elizabeth Taylorová

… americká herečka a vývojářka voňavek a parfémů, jedna z velkých hollywoodských hvězd stříbrného plátna 20. století, dvojnásobná držitelka ceny Americké filmové akademie Oscar, která se stala jedním z filmových sex-symbolů své doby.  Narodila se 27. února 1932, Hampstead Garden Suburb, Londýn, Velká Británie. V době jejího dospívání se o ni začala zajímat média, což se projevovalo zejména spekulacemi o zásnubách s mnoha známými lidmi. Prvním z nich byl Glen Davis. Skutečným prvním snoubencem byl až William Pawley ml., se kterým se zasnoubila v červnu 1949. Na podzim téhož roku však bylo zasnoubení zrušeno. Na novinové články o druhém zrušeném zasnoubení a střídání mužů reagovala slovy: „Kdybych byla taková, jak mě vylíčili, nenáviděla bych se.“ Mezi její nejvýraznější role patří Maggie v Kočce na rozpálené plechové střeše, titulní role v Kleopatře, Angela v Místě na výsluní, dětská role Velvet ve filmu O velkou cenu, zkrocená Kateřina ve Zkrocení zlé ženy. Během svých manželství se věnovala zejména mateřství, filmování odsunula stranou. Kvůli Lizininým zdravotním problémům (mimo jiné plicním obtížím a anémii) se natáčení filmu Kleopatra dlouho odkládalo. Zde potkala Richarda Burtona, pozdějšího manžela, se kterým natočila celkem 11 filmů. Během kariéry Liz Taylorové byl její osobní život předmětem neustálé mediální pozornosti. Byla vdaná osmkrát za sedm mužů, dvakrát za Richarda Burtona, shromáždila jednu z nejdražších soukromých sbírek šperků na světě. Po mnoha letech zdravotních potíží zemřela na srdeční selhání  23. března 2011, ve věku 79 let.

 

AUTOR:   Zpracovala Alexandra Hejlová

FOTO:    www.birthday.wz.cz, FB

Komentáře z facebooku