Radovan Pauch v Galerii Nora

Text a fotografie: Jana Tesaříková

5. září 2023 se konala vernisáž v Galerii Nora na Gorazdově ulici č. 3 v Praze. Úderem 19. hodiny se slova ujal Radovan Pauch, aby výstavu svých pláten a grafik zahájil. Radovan Pauch pochází z Ústí nad Labem, žije a tvoří v Praze. Má vlastní specifické umělecké vyjádření a svůj výtvarný a zapamatovatelný rukopis. Pro jeho díla, jež  jsou součástí sbírek v České republice, Německu, Francii a v jiných státech, je příznačná preciznost provedení a originalita námětů. Jako člen stálého týmu výtvarníků prezentovaných galerií La Femme se pravidelně účastní jejího projektu „Domácí úkoly“.

Radovan v galerii Nora prezentuje své práce z poslední doby. Mimo jiné představil svůj zbrusu nový obraz Čtyři v sauně, na němž uplatnil jiný styl teček, než je u něj obvyklé. Návštěvníci se o díla živě zajímali a pokládali lehce záludné otázky, na které umělec odpovídal od srdce a velmi zajímavě. Například se dozvěděli, že červená linka, která se objevuje na všech jeho nových obrazech, má tvořit kontrapunkt k obsahu obrazu a většinou je i závěrečným tahem. Malířka Zdena Bočarova, účastnice vernisáže, onu červenou linku přirovnala k závěrečné tečce či kuličce na některých dílech Toyen.

Večer byl příjemný a povídání s umělcem inspirativní. Kupříkladu tušíte, jak dlouho jeden obraz vzniká? Třebas i  14 dní (8 hodin denně). Ústředním motivem Radovanových obrazů jsou ženy, ale na výstavě je i obraz s potápěčem, ke kterému umělec sdělil, že barvy na pozadí znázorňují myšlenkové pochody v hlavě člověka nacházejícího se pod vodou a jemuž dochází kyslík.

Určitě doporučujeme se do Galerie Nora zajít podívat. Stojí to za to. Otevírací dobu má pondělí až čtvrtek od 12:30 do 18 a v pátek do 16 hodin. V sobotu a v neděli je zavřeno. Výstava je prodejní.

Komentáře z facebooku