Řím: Věčné město a věčná láska

Při návštěvě hlavního města Itálie jako by člověk cestoval časem. Ne nadarmo se Římu říká Věčné město. Roma. Čteno pozpátku: amor – láska.

V Římě nebudete vědět, jestli objevovat památky ze všech období lidských dějin, vstřebávat atmosféru příjemným brouzdáním v místních uličkách jako vystřižených z nesmrtelných filmových záběrů, popíjet kávu a bavit se, nechat se unášet poklady v místních muzeích.

Vidět všechny římské památky není možné, ani kdyby měl člověk k dispozici celý měsíc. Mezi ty nejznámější, jež by neměl vynechat žádný turista, určitě patří největší antické divadlo Koloseum. Koloseum je místem, kde soupeřili gladiátoři i odsouzení vězňové s divokými zvířaty. Dodnes má jedinečnou a tajemnou atmosféru, která vás pohltí.

V Římě najdete stovky fontán a kašen. Jasnou královnu mezi nimi je barokní Fontána di Trevi, která patří mezi nejvýznamnější symboly Říma a je také největší fontánou ve městě, která byla vybudována v letech 1732 až 1762 na zakázku papeže Klementa XII. stavitelem Nicolou Salvi.

Dalším úchvatným místem je Bazilika sv. Petra ve Vatikánu, která je centrem katolické církve. Právě odtud dává papež o Vánocích a Velikonocích požehnání. Bazilika sv. Petra stojí na posvátném místě, kde byl ukřižován a pohřben apoštol Petr a je dílem mnoha významných architektů, z nichž každý něco přidal, odstranil nebo změnil. Na stavbě se podíleli: Bramante, Peruzzi, Baldassare, Giuliano de Sangallo, Antonio de Sangallo mladší, Carlo Moderno, Giacomo della Porta, Rafaelo, Michelangeo, Domenico Fontana i Bernini.

Španělské schody – srdce Říma, také nenahraditelná filmová kulisa. Scalinata della Trinità dei Monti neboli Španělské schody byly navrženy ve 20. letech 18. století, aby byly důstojnou cestou ke kostelu Trinità dei Monti. Brzy se staly místem pro posedávání jak pro místní i turisty, tak také pro umělce a bohémy.

Andělský hrad (Castel Sant’Angelo) je velmi oblíbeným cílem turistů. Jeho zajímavá stavba je zdí propojená s Vatikánem a nachází se na hlavní pěší turistické trase napříč historickým centrem Říma. K hradu vede starověký Andělský most. Castel Sant’Angelo patří spolu s Pantheonem k nejzachovalejším památkám starověkého Říma.

Pantheon, chrám všech bohů, je díky svým proporcím považován za dokonalý příklad klasické architektonické harmonie. Je nejzachovalejší antickou stavbou ve městě a svou mohutností a souladem je právem považován za doklad římského stavitelského umění.

Foto: italia.it, wikipedia.org

Komentáře z facebooku