Domácí kandovaný zázvor pro zahřátí

Libovolné množství zázvoru
Cukr
Voda
Měřítko na 1 kg zázvoru je 1 kg cukru
Pokud použijeme 300 gramů zázvoru, použijeme 300 gramů cukrů

Zázvor oloupeme a nakrájíme na kostičky asi tak centimetr velké nebo na plátky 4mm tlusté..
Dáme je do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byly všechny plátky ponořené. Vaříme pod pokličkou 10 minut a o občas promícháme.
Následně vývar, který nám vznikl slijeme (můžeme uschovat na výrobu limonády), kostky nebo plátky zalijeme čerstvou vodou a opět 10 min povaříme. Tento postup opakujeme asi 4x, abychom odstranili štiplavost.
Po posledním slití zázvorového vývaru zalijeme ještě jednou vodou těsně nad poslední kousky zázvoru a přidáme cukr.
Množství cukru závisí na množství zázvoru.
Přivedeme k varu a za občasného míchání vaříme zázvor, než se voda zredukuje na hustý sirup, který obalí všechen zázvor a většina tekutiny se vyvaří (trvá to obvykle 25-30 min).
Na závěr přendáme na talíř nebo plech s pečícím papírem, oddělíme od sebe jednotlivé kousky a necháme zaschnout.
Po několika hodinách, když je sirup na zázvoru je  téměř suchý, můžeme ještě obalit v krupicovém cukru.

Takto hotový zázvor skladujeme ve skleněné nádobě.

(JT)

 

Komentáře z facebooku