Jak na dobrého kapra ke štědrovečerní večeři

Vyberte kapra nejlépe od rybářů, které mají v kádích čilé kapry. Ne kapry, co se otáčí např. na bok.

  • Při výběru vyberte spíše kapra maximálně 3 kilogramy velkého. Čím větší kapr, tím více ucítíte bahno. Pokud však takového kapra máte naložte ho očištěného na 24 hodin do mléka, pak pokapejte citronem, okořeňte a zápach by měl být pryč.
  • Pokud neumíte kapra zabít, nechte si ho připravit přímo u rybáře, který ho prodává.

Jak na filetování

Nejdříve ho zbavte šupin, následně odřízněte hlavu a ocasní ploutev.

  • Dejte kapra pateří k sobě a proveďte podélný řez a rozdělte na dvě poloviny. Nůž by měl kopírovat žeberní kosti a postupujte od hlavy až k ocasní ploutvi.
  • Pak odřízněte hřbetní kost, a to opět směrem od hlavy k ocasu.
  • Zbavte kapra kostí. Dejte kapra tak, aby žeberní kosti směřovaly nahoru, a poté je seřezávejte směrem od páteře dolů. I když by se mohlo zdát, že je hotovo, opak je pravdou.
  • Nyní se vrhněte na drobné kůstky v trupu kapra, které je třeba rozporcovat na malé části. Teď už stačí filety zbavit blán a máte hotovo!.

Jdeme na smažení

V této moderní době chceme, abychom pochoutky byly smažené na tenké vrstvě oleje. U smažení kapra je ale nutné, aby plaval v oleji. Pokud máte fritézu, je to asi nejlepší, jak ho pořádně prosmažit.

  • Nalijte velké množství tuku, ideálně sádla, které rozpalte na vyšší teplotu..
  • Kapra smažte asi tak 4 až 5 minut na každé straně, kůrčička by měla být krásně zlatá.
  • Usmažené filety kapra dávejte na ubrousky, pro vysátí přebytečného oleje

Dobrou chuť.

foto: Pixabay Eva Michálková

Komentáře z facebooku