Roy Lichtenstein v Albertině ke 100. narozeninám

Roy Lichtenstein byl americký malíř, který byl vedle Andyho Warhola jednou ze zakladatelských osobností pop-artu. U příležitosti jeho 100. narozenin oslavila vídeňská ALBERTINA mistra pop-artu Roye Lichtensteina obsáhlou retrospektivou, která spojila přes 90 obrazů, soch a grafik. Výstava byla zakončena 14. července 2024 a my si tuto výjimečnou výstavou  krátce připomeneme.

Díky zapůjčeným  exponátům z 30 mezinárodních muzeí, putovala nejvýznamnější a nejrozsáhlejší díla do Vídně z celého světa, mimo jiné z New Yorku – Museum of Modern Art a Whitney Museum, National Gallery, Washingtonu a Yale. University Art Gallery, New York Haven, Museum Ludwig, Kolín nad Rýnem, Louisiana Museum, Humlebæk, Moderna Museet, Stockholm a Museo Thyssen-Bornemisza, Madrid.

Roy Lichtenstein je známý svými stereotypními blondýnami, válečnými hrdiny a kreslenými postavičkami s mluvenými bublinami. S jasnými  barvami, čistými liniemi a charakteristickými tečkami Ben Day, které napodobovaly levnou tiskařskou techniku ​​komiksů, utvářel svou kreslenou estetikou americkou uměleckou scénu 60. let.

Roy Lichtenstein je spolu s Andy Warholem a Jacksonem Pollockem jedním z nejvlivnějších a nejvýznamnějších amerických umělců 20. století.

Tato výstava byla realizována za podpory a ve spolupráci s Roy Lichtenstein Foundation a Roy Lichtenstein Estate.

Foto: Alexandra Hejlová

Komentáře z facebooku