Chianti: Nápoj bohů z toskánských vinic

Rudé víno z oblasti Chianti je chloubou Toskánska. Kdo má rád nápoj bohů, určitě bude znát toto italské červené víno Chianti. To správné Chianti má obsahovat minimálně 70 % odrůdy.  Pokud tomu tak není, často jde o vína z oblasti Chianti v Toskánsku, která byla vyrobena z méně kvalitní révy, protože vinaři využívají neznalosti zákazníků. 

Neomylným vodítkem bývá cena, zkrátka za šedesát korun nečekejte žádný velký zážitek. V Itálii se kromě ceny můžete řídit také nápisy na etiketě. Vína kolem čtyř euro si přivezte k nedělnímu obědu, víno s etiketou Chianti classico DOCG vyberte jako dárek pro znalce, který ho přivítá s otevřenou náručí. Tam už se cena pohybuje v závislosti na ročníku od osmi euro. Nejkvalitnější bývá Chianti classico DOCG Riserva, které musí zrát tři roky v dubových sudech. U takového vína cena začíná na 15 eurech. 

Chianti je jedním z nejznámějších italských vín, a tak si ho můžete přivézt odkudkoliv. Ochutnat ho můžete po celé Itálii. Ale byla by škoda nevypravit se za ním tam, odkud pochází, do Toskánska. Tento italský kraj vás okouzlí krajinou, půvabnými městečky na kopcích i rozmanitou architekturou. Ze Sieny to není daleko do srdce kraje Chianti, takzvaného zlatého trojúhelníku, mezi historickými městy Castellina, Radda a Gaiole.

Cestou budete obdivovat zvlněnou krajinu porostlou vinicemi a háji olivovníků, můžete také zvolit dobrodružnější variantu a pustit se po úzkých silničkách vedoucích listnatými lesy. 

AH

Komentáře z facebooku