Mirek Hoffman vydal svůj Totem

Mirek Hoffmann český countryový zpěvák, textař a skladatel narozen 28. března 1935 v Praze vstoupil 12. března 2019 do country nebe. Naposledy nám všem, kteří jsme milovali Mirka a jeho písničky, zazpíval v krematoriu ve Strašnicích svou píseň „Byl jsem v country nebi“. Běhal mi mráz, když zpíval: „Já, měl vám sen, že jsem v country nebi. To byl nejhezčí ze všech dnů. Já, měl vám sen, že jsem v country nebi. Nejhezčí sen ze všech snů,“ zpívá se v refrénu písně.

Mirek Hoffmann hrál již v původní kapele Greenhorns s Honzou Vyčítalem, která vznikla v roce 1965. Poté se rozdělila na dvě části. Mirek založil Zelenáče. Jeho kamarád a kytarista Milan Krbec také dodal, že už deset let nezpíval, ale stále byl ikonou kapely. Mirek od roku 2006 ze zdravotních důvodů nevystupoval pro hlasovou indispozici, ale pracoval nadále jako autor. Přál si, aby jeho hlas zůstal v paměti zachován, tak jak písně kdysi zpíval.

Když jsem odcházel z jeho posledního rozloučení, zakončeného mohutným potleskem, a spontánním dojmem, smíchaným se slzami v očích, uvědomil jsem si, že Mirek byl opravdu mimořádný člověk a umělec. A že málokdo ví, že v mém nakladatelství PRAGOLINE vydal v roce 2005 úžasnou knihu „Totem boha srandy“(aneb z Pikovic do světla ramp)

Mirek na knize pracoval před vydáním několik let, knihu vytvořil ve stylu country. Podklady pro tisk mě předal skoro hotové, po stránkách, které vytvořil na počítači. V jeho tvorbě můžete najít textaře, malíře, designera a hlavně bezvadného chlapa se smyslem pro neobyčejný humor.

Sám Mirek Hoffmann mi o knize tenkrát řekl: „Už několik let jsem doslova bombardován novináři, diváky i posluchači, abych napsal knihu ze svého života se zaměřením na Zelenáče. Kdo a kdy do skupiny přišel nebo z ní odešel, kdo se s kým pohádal a proč apod. Striktně jsem tyto návrhy odmítal, protože nemám rád drbárnu a statistiky. A životopisy mně znechutil minulý režim, kdy jste je museli málem předkládat i při koupi legitimace na tramvaj,“ říká autor.

Nakonec si přeci jen dal říct. Ale s podmínkou, že půjde o humoristickou knížku. Veselé příběhy z mládí, z vojny u tankového praporu za Čepičky, z divadla Semafor (kde 2 roky zpíval), ze zákulisí vrcholového sportu (mistr republiky v odbíjené 1962), ale převážně z populární skupiny Zelenáči, ve které účinkuje už plných 35 let. Z té doby popisuje i spoustu legračních dobrodružství s dlouhodobými i příležitostnými spolupracovníky Zelenáčů, jako jsou Jiří Wimmer, Jarda Štercl, Petr Novotný, Ivan Mládek, Miroslav Donutil a další populární osobnosti. Skutečné příběhy ze života ve své knize citlivě proložil ukázkami „Z kroniky Zelenáčů“, což jsou převážně divácky nejúspěšnější humorné povídky a básničky, kterými autor na jevištích pravidelně prokládal muzicírování skupiny.

Celá kniha je bohatě doplněna anekdotickými kolážemi, karikaturami a dosud nezveřejněnými fotografiemi Zelenáčů. Nechybí ani ukázky z bohaté sbírky autorových textů k písničkám.

Své dílo charakterizuje sám autor v doslovu: „Snažil jsem se vše psát s nadhledem a s pokusem ukázat, že každou životní situaci lze řešit s humorem a vědomím, že všechno zlé je k něčemu dobré a naopak, že všechno dobré stejně jednou blbě skončí. A mezi řádky lze vyčíst, co všechno, ale hlavně kdo všechno tak trochu formoval můj život a dal mu ten pravý smysl. Ale ať už je smysl lidského života jakýkoli, sranda by v něm neměla chybět.“

Jindřich Kraus a Mirek Hoffmann na křtu knihy „Totem Boha srandy“

Tak jsem se rozhodl po tom smutném rozloučení s bezvadným člověkem i kamarádem, že jeho dílo připomenu jeho obdivovatelům a kamarádům. Zveřejňuji tedy pár stránek z Mirkovy knihy „Totem boha srandy“

Mirku, čest Tvé památce!

Jindřich Kraus, nakladatel a hudebník

Kniha bude asi vyprodaná, ale pro ty, co by hodně chtěli vlastnit tento knižní skvost, jsem vydoloval z archivu a z distribuce ještě 20 knih na prodej. Jeden výtisk si ale určitě ponechám pro sebe! (v případě zájmu volejte na tel.číslo +420 602 255 561)

 

Autor:   Jindřich Kraus

Foto:     Archiv Nakladatelství Jindřich Kraus – Pragoline

Komentáře z facebooku