Majitelka Hilarionu Petra Kliková: Inspiraci jsem sbírala po celém světě!

Hilarion – podologický institut nabízí zákazníkům celou škálu služeb – pedikúru, podologii, manikúru, kosmetiku či relaxační masáže. Práce Hilarionu se nese v pradávné filosofii Feng shuei a u zaměstnanců je kladen důraz na odbornost v daných oblastech.

Hilarion
Hilarion

Kdy jste založila Hilarion – podologický institut?

První nápad jsem dostala už v září 2016, to jsem ještě pracovala na soukromé klinice jako manažerka centra relaxace a rehabilitace. Prostory jsem hledala půl roku, další půlrok trvala rekonstrukce. Takže oficiální zahájení proběhlo v červnu 2017.

Co Vás k tomu vedlo?  

Chtěla jsem věci dělat jinak a jako zaměstnanec jsem měla omezené možnosti. Znáte to, tohle nejde a takhle se to nedělá. Jsem rebel a ráda dělám věci po svém. Navíc, než jsem dostala nabídku pracovat na soukromé klinice jako manažerka, pracovala jsem již 7 let sama na sebe, tudíž zkušeností již bylo dost.

Čím jste se inspirovala?

Jsem znamením Rak, hodně založená na rodinné vztahy a potřebuji se ve svém prostředí cítit dobře.  Inspiraci jsem sbírala po celém světě, kdykoliv jsem cestovala a zjistila jsem, že v hezkém a příjemném prostředí se cítím nejlépe. Kvalitní vybavení, skvělý servis, vyškolení zaměstnanci a výborný čaj i káva. To vše ovlivňuje, jak se bude klient cítit. Proto jsem chtěla vytvořit takovéto jedinečné místo i pro klienty v Praze. Bylo to náročné, ale výsledek, věřím, že stojí za to.

Majitelka Petra Kliková / HILARION – podologický institut

Co tedy bylo cílem?

Aby se i v pražském centru všeho mohl klient cítit výjimečně, že se toho všeho chcete dotknout, chcete si sem přijít odpočinout a být v rukou odborníka. Nadstandartní služby a top vybavení se zaměřením na výsledky. Pro klienty, co mají problém, nebo si chtějí jen úžasně odpočinout, máme řešení.

To vypadá, jako byste si plnila sen, jaké to bylo?

Náročné, od začátku do teď. Jsem člověk, který má své představy o tom, jak mají věci fungovat. Koordinace všech činností vyžaduje týmovou spolupráci a věřím, že jen spoluprací je možné dojít k nejlepšímu výsledku. Hlavní je, když vás to baví. A mě to baví a moc. Jsem vděčná za lidi, co mi přišli do života, a že díky všem je to dnes takové, jaké to je.

Proč myslíte, že je spolupráce tak důležitá?

Protože díky ní zvládnete více věcí, jako tým. A vůči klientovi je spolupráce zárukou skvělých výsledků. Základem je odbornost specialisty. Je podstatné vědět, co se má dít, co můžeme pro klienta udělat a jaké očekáváme výsledky. Ale je potřeba, aby na sobě pracoval i klient. Bez toho to proste v podologii nefunguje. Neumíme čarovat. Dále je tu spolupráce mezioborová. Hodně spolupracujeme nejen s lékaři z různých oddělení, nejčastěji je to dermatovenerologie, fyzioterapie, diabetologie, chirurgie, výživové poradenství, ortopedie aj.

Čím je Hilarion výjimečný?

Od počátku jsem si vybírala lidi, kteří na projektu pracovali s nějakým cílem, či znalostmi. Obklopila jsem se lidmi, kteří mají smysl pro detail, architekt pan Otakar Chochola je mistr Kung fu a pracuje s principy Feng shuei. Odborný dozor na projektu dělal pán Ondřej Fabšič, který měl dobré nápady.   Vodu nabízíme klientům z karafy s krystaly, které vodu dobíjí, aby byla chutnější. Prostor harmonizujeme pomocí Somavedic systému, používáme za studena lisované esence do difuzéru. Zakládáme si na čistotě a sterilitě nástrojů i prostředí. Používáme nejnovějších technologiích a máme garanty kvality jak pro každý z oborů.

Proč Feng shuei?

Věřím, že tato pradávná filozofie má něco do sebe a klienti si u nás skutečně mohou odpočinout, zaměstnancům se pak výtečně pracuje. Vlastně prostor je uzpůsoben tak, aby léčil sám o sobě, maximálně jak to jen jde.

Kdo zde pracuje?

Skvělí lidé. Máme zde zaměstnance, kteří mají osobnost a orientaci na klienta. Podmínkou práce u nás je neustálé vzdělávání a růst. Vědět co je nového v oblasti práce, nejen co se produktů týče, ale i průběhu ošetření. Tím si myslím, že se odlišujeme od ostatních.

Petra Kliková s výtvarnicí Alexandrou Hejlovou, která pravidelně navštěvuje Hilarion

Co je to pedologie?

Podologie je obor zabývající se do hloubky zdravím nohou a pohybového ústrojí všech věkových skupin. Máme v péči nemluvňata, děti, dospělé, sportovce i seniory. U nás se setkáte s pedikérem podologem.

Co vše dělá tedy klasická pedikúra?

Především se dělá na mokro, brousí plosky, zkrátí nehty a ošetří kůžičky a například nalakujeme nehty apod. To by měl po kurzu pedikúry, zvládnout každý.

Co dělá pedikér podolog jinak?

Především provádí suchou přístrojovou pedikúru. Zajímá se více o souvislosti a do hloubky řeší pokožku, nehty i funkční vlastnosti chodidla. Pomáhá s preventivní péčí o zarůstající nehty, aplikuje nehtová rovnátka, ošetřuje popraskané paty, řeší příčiny a následky, kontroluje stereotyp obouvání. Vyrábí vložky do bot na míru, nebo je zadává do systému, pracuje s postavením chodidla prstů, doporučuje korekční pomůcky, řeší stereotyp pohybu, odstraňuje kuří oka a řeší s klienty příčiny vzniku kuřích ok. Pomáhá lékařům s léčbou plísní na nehtech, spolupracuje s laboratoří, odebírá vzorky plísní ke kultivaci, řeší domácí dekontaminaci prostředí a mnoho dalšího.

Přístrojová pedikúra je lepší než ta klasická mokrá?

Klasická pedikúra pracuje se skalpelem, který najednou odstraní mnoho kůže a tělo následně o to více materiálu opět produkuje. Přístrojová pedikúra je pro tělo šetrnější a déle vydrží.

Setkala jsem se s výrazem podiatr. Jaký je rozdíl mezi podologem a podiatrem?

Podolog je nezdravotník, podiatr je lékař s širším zaměřením na nohy.

Takže podologie má něco pro každého? Je nějaká cílová skupina?

Tak náš nejmladší klient měl 2 měsíce a zarůstající nehty a pak třeba senior 96 let. Věnujeme se dětem, co mají vbočené / vybočené kotníky, dále sportovcům a deformitám nehtů a prstů. Diabetikům, lidem, kterým se dělají otlaky, praskání paty a kůže. Dělají se kuří oka, hallux valgus, kladívkové prsty a jiné deformity.

Takže co dělat, když zarůstá nehet?

Důležité je odstranit příčinu, tedy odstranit zarůstající část nehtu – toto děláme téměř bezbolestně pomocí malých fréz díky přístrojové pedikúře. Frézy mají podobnou velikost jako zubařské, cílem je co nejméně zasahovat do bolestivého valu. Odstraníme tím příčinu vzniku bolesti a zánět se pak lépe hojí. Následně je možné aplikovat nehtové rovnátko. Jsou různé typy, lepené kovové, kombinované atd. Princip je jednoduchý, rovnátko se připevní na nehet a během růstu pomáhá neinvazivně rovnat nehet a tím se velice rychle uleví.

Slyšela jsem, že máte nějakou specialitu na zarůstající nehty.

Ano, máme nástroj zvaný „Arkadyho kostka“. Jedná se o úžasný nástroj, díky kterému můžeme opravit zarůstající nehet s rychlejším výsledkem než u klasického rovnátka. Ale o tom se rozepíšeme příště.

Lze rovnání nehtů k něčemu přirovnat?

Ano, obor, který rovná nehty se nazývá ortonyxie. A ortodoncie je obor, kde se rovnají zuby.

Zarůstají často i nehty na rukou?

Často ne, ale i to se stává.

Co hodně popraskané paty?

U hodně popraskaných pat je potřeba řešit příčinu. Někdy je praskání způsobeno přetížením chodidel, proto je potřeba pedikúra, pravidelně mazat vhodnými přípravky, dále je vhodné nosit vložky do bot, aby si noha mohla odpočinout. Někdy je to genetická dispozice, vše má své řešení.

Zmínila jste nehtová rovnátka, jak je to stará technika?

Myslím, že v literatuře se uvádí 1847 Ohio.

Bolí aplikace nehtového rovnátka?

Nebolí, naopak je to příjemné. A nejpozději do 3 dnů se uleví od bolesti, ale spíše se uleví hned. V prvopočátku si tkáně zvykají, ale pak je to už ok.

Jsou další alternativy ošetření zarůstajících nehtů?

Samozřejmě, máme skvělé partnery – chirurgy. Nejběžnější úkon je parciální ablace, tedy stržení části nehtu, nebo celková ablace, tedy stržení celého nehtového lůžka.  Dnes jsou ale i modernější způsoby, dávám přednost spíše technice Vandonbose, kterou u nás provádí pan MUDr. Vlasák (Praha), kdy se valy odříznou a rána sroste bez jizev. Nebo je tu další technika, plastická operace dle pana Arkádyho, kterou u nás provádí pan MUDr. Lux (Ostrava) kdy se valy odříznou a sešijí. U těchto dvou posledních metod je daleko nižší recidiva, tedy opakování problému, oproti klasické apblaci nehtu.

Jaká je nevýhoda stržení nehtu?

Po stržení nehtu je nezbytná neschopenka, protože rána bolí. To je výhoda rovnátek, ty nejsou tak radikální, ale mají výsledky. Další nevýhoda je, že se nehet může v kořenu poškodit a následně vyrůstá ještě horší než byl předtím. Proto je lepší nehty rovnat, než je trhat.

Co je potřeba, abyste se mohli stát podologem?

U mě byl základem rekvalifikační kurz pedikúry. Je potřeba se neustále vzdělávat, a hlavně chtít pomoci potřebným.

Co Vás na tom baví?

Fakt, že pomáhám ostatním cítit se lépe. To že vidím výsledky práce a dostávám zpětnou vazbu. To že můžu spolupracovat s lékaři a zapojit se. To že jsou pořád nějaké novinky. Poznávám nové lidi, kteří mají stejnou vášeň jako já. Je to příjemné.

Jaké máte tedy vzdělání?

Jsem inženýr ekonomie na CZU, vystudovala jsem ekonomiku a management v angličtině.

Co má společného Vaše vzdělání a podologie?

Hodně, naučila jsem spolupracovat, vidět věci z různých úhlů, pochopila souvislosti… Přijde mi, že toto vzdělání se dá uplatnit v každém oboru, když člověk trochu přimhouří oko… (smích)

Dělíte se o své Know – how?

Ano, věřím že stejně jako každém jiném řemeslném oboru je potřeba předávat znalosti dále. Proto pořádáme rekvalifikační kurzy pro začátečníky a odborníky školíme na workshopech, seminářích a kongresech.

Umožňujete i stáže studentům?

Ano, spolupracujeme se středními školami se zaměřením na kosmetiku, kde je pedikúra součástí středoškolského vzdělání.

Jste členkou řídící rady České podologické společnosti z.s., co je cílem této

organizace?

Zastáváme se kontinuálního vzdělávání se zaměřením na podologii, jde nám o mezioborovou spolupráci. Pořádáme školení, kongresy, spolupracujeme s lékaři, prezentujeme podologii široké veřejnosti a navzájem se inspirujeme.

Kdo a co Vás v životě inspiruje?

Inspiruje mne život, krása v přírodě, zvířata, domácí mazlíčci, architektura a především lidé kolem mě. Ráda cestuji, hodně čtu a tvořím. Inspirují mne také citáty.

Za co jste nejvděčnější?

Za život, že tu mohu být a tvořit. Jsem vděčná za lidi okolo mne. Že mám doma trpělivá zvířátka. Jsem ráda, že jsem měla možnost postavit Hilarion a dát lidem šanci cítit se opečovávaní, jako v bavlnce. Jsem vděčná, že mě práce baví.

Jak trávíte volný čas?

Cestuji, čtu si, odpočívám a věnuji se domácím mazlíčkům – máme doma čtyři kočky a psa.

Petra Kliková, majitelka HILARION – podologický institut

Tady je TOP 10, kterým se  budeme nadále věnovat. Co nás tedy v příštích dílech čeká?

Top 10 služeb :

  1. Přístrojová pedikůra
  2. ProSkin 60
  3. Ošetření zarostlého nehtu
  4. Nehtové rovnátko
  5. ProPowerPeel 60
  6. ProSkin 30
  7. Gel lak
  8. Přístrojová manikůra
  9. Masáže
  10. Arkadyho kostka

AUTOR: Ondřej Syrový

Komentáře z facebooku