Nadační fond Sudička – pomáhá pacientům s očním onemocněním!

Nadační fond Sudička byl založený v roce 2016 a jedním z jeho cílů je dlouhodobá podpora oční kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty v Praze, konkrétně Centra pro diagnostiku a léčbu uveitid, která se systematicky zabývá nitroočními záněty. Aktuálně probíhá sbírka ve spolupráci s Znesnáze 21 na zakoupení přístroje Flare meter, který v ČR momentálně nemá žádná klinika. .

Co je to Flare meter?

Flare meter je přístroj na přesnější určení stupně nitroočního zánětu. Hodnotí se jím zánětlivé zkalení tekutiny v přední komoře oka. Přistroj hodnotí toto zkalení výrazně přesněji než lékař při mikroskopickém vyšetření.

Proč je Flare meter pro nás tak důležitý?

Díky přístroji lze zachytit i jemné změny, které jsou důležité při posouzení aktivity zánětu a např. i účinnosti léčby. Flare meter se používá především: u chronických zánětů duhovky a zvlášť výhodný je při sledování aktivity přední uveitidy u dětských pacientů.

Cena Flare meteru je  1 880 000,- Kč, bez Vaší pomoci to bohužel nedáme! Do sbírky se můžete zapojit zde:

https://www.znesnaze21.cz/…/pomozte-adelce-a-dalsim…

Hana Ulmanová

Hana Ulmanová je zakladatelka Nadačního fondu Sudička. Pracovala nejen v kulturní oblasti, ale před založením Sudičky měla také možnost pracovat pro neziskové organizace. Více jak 30 let je pacientkou uveální ambulance. „Jelikož jsem si sama prošla náročnými léčbami a mám za sebou několik očních operací, dokážu se vcítit do pacientů, kteří se s touto diagnózou léčí“. Hanka je velká bojovnice a momentálně věnuje veškerý čas a energii sbírce, kterou Sudička organizuje. Pokud by se povedlo získat finanční prostředky na přístroj Flare meter, bude to první přístroj v České republice.

Martin France

Martin France s Nadačním fondem Sudička už spolupracuje několik let a není to tak dávno, co fotil tuto kampaň spolu s dalšími  jeho kolegy, aby pomohli nejen 11 – leté Ádě s jejím zrakovým postižením. „Budu velmi rád, pokud nám srdce zůstanou a dokážeme pomoci vybrat na lékařský přístroj, který v naší české republice není a dokáže velmi pomoci“.

Prof. MUDr. Jarmila Heissigerová přednostka Oční kliniky VFN na Karlově náměstí

“Uveitida umí vyřadit člověka ze života úplně, pokud je to zánět zrak-ohrožujícího typu a ani při sebelepší snaze odborníků nemusí dojít k návratu zrakových funkcí. Jsou ale i typy zánětu, které člověka omezí buď zcela minimálně nebo jen na krátkou dobu, kdy musí třeba několik týdnů denně opakovaně třeba i každou hodinu kapat kapky. Rozšířená zornička je důležitou léčebnou variantou u uveitid a ta může způsobit horší vidění na blízko, takže trpí četba, práce na počítači i řada koníčků. Omezující může být u některých typů uveitid i celková léčba způsobující četné nežádoucí účinky”.

www.nfsudicka.cz

Foto: FB Nadační fond Sudička

Komentáře z facebooku