Mykóza nehtů – strašák, se kterým lze účinně bojovat

Mykóza nehtů neboli odborně onychomykóza je houbové onemocnění nehtů rukou či nohou. Na jeho vzniku se mohou podílet dermatofyty, kvasinky a vzácně i oportunní vláknité mikromycety. (Oportunní = v mikrobiologii se tak nazývají mikroorganismy, které za normálních okolností nejsou nebezpečné, ale v případě snížené imunity mohou vyvolat onemocnění). Osídlení sporami hub nebo houbami nevede automaticky ke vzniku lézí. Zdravá kůže má za normálních okolností poměrně vysokou rezistenci k rozvoji mykóz (Korandová, 2014). Onychomykóza obvykle navazuje na interdigitální tinea pedis (kožní plíseň v meziprstí). Přímá infekce nehtu je vzácná (Skořepová, 2005). Mezi průvodní znaky, kterými se nehtová plíseň vyznačuje patří: změna barvy nehtu, ztluštění nehtu, drolivost nehtové ploténky, odloučení nehtu od nehtového lůžka a tvorba vzduchové kapsy – onycholýza.

Výskyt onychomykózy v populaci se udává mezi 4 – 18 % v závislosti na věku a sledované populaci (Kuklová, 2013[1] ). Méně ohrožené jsou děti a mladiství, naproti tomu u starších osob se výskyt odhaduje až kolem 60 %. Tento fakt je dán zejména celoživotní expozicí infekčním zárodkům, poruchami periferního prokrvení, diabetem, artritidou, kostními abnormalitami a dalšími přidruženými onemocněními (Kuklová, 2011[2] ). Mezi další predispoziční faktory, které mohou mít na rozvoji tohoto onemocnění podíl patří imunosuprese neboli snížená imunita po užívání některých léků (imunosupresiva, kortikoidy, cytostatika) popř. vlivem některých onemocnění (AIDS, Hodgkinův lymfom), hyperhidróza, špatná periferní cirkulace, úrazy nehtu a poruchy výživy nehtu tzv. nehtové dystrofie (Korandová, 2014[3] ) .

Vzhledem k rozmanité škále jednotlivých původců onychomykózy je důležitá včasná diagnostika, která ideálně zahrnuje i odběr biologického vzorku, který může pomoci efektivně zacílit terapii a zvýšit tak šanci na úspěch.  Nicméně je třeba počítat s tím, že léčba nehtové mykózy je běh na dlouhou trať, který si vyžaduje trpělivost a disciplínu. Odběr je důležitý i z toho důvodu, že potvrdí zda se o nehtovou mykózu skutečně jedná. Ne vše, co se jako onychomykóza tváří, musí nutně onychomykóza být. Mezi onemocnění, která vypadají podobně patří nehtová psoriáza, Lichen planus, Unguis convolutus, Unguis incarnatus, atopická dermatitida či Alopecia areata. Pouze cca 50 % netových onemocnění je ve skutečnosti způsobena houbami (Skořepová, 2005[4] ). Odběr biologického vzorku lze absolvovat buď s žádankou tzv. “na pojišťovnu” v odběrové laboratoři či jako samoplátce na specializovaných podologických pracovištích jako např. u nás v Hilarion – Podologickém institutu v Praze (www.hilarion.cz). Samotný odběr je nebolestivý, ale má svá pravidla, která je třeba dodržet. Více o odběru biologického vzorku se dozvíte zde: https://hilarion.cz/odber-biologickeho-vzorku/.

Terapie nehtové mykózy se odvíjí zejména od aktuálního stavu a míry postižení. Pokud je postižení vašich nehtů rozsáhlé, je vhodné navštívit dermatologa. Takový stav může být indikací k podávání systémových antimykotik, která jsou však pouze na lékařský předpis. Nicméně i v takovém případě lze hojení podpořit vhodnou lokální terapií. Pokud je houbová infekce mírná, lze ji zvládnout i bez asistence lékaře.

U nás v Hilarionu zkušený terapeut nejprve zhodnotí stav Vašich nehtů, okolní kůže a míru případné mykózy. Následně se spolu domluvíte na případném odběru biologického vzorku. Vlastní terapie zahrnuje nejprve přípravu nehtu na aplikaci účinných látek. Úskalím léčby nehtové mykózy je nedostatečný přístup léčiva do postižené oblasti. Plísni se nejlépe daří v teplém a vlhkém prostředí. Proto je jedním z průvodních znaků nehtové mykózy ztluštění nehtu a následná onycholýza – odloučení nehtu od lůžka. Plíseň si tak vytváří prostor pro sebe a zároveň se izoluje od vnějšího prostředí a vytváří si tak ideální prostředí pro svůj růst. Proto první věc, kterou uděláme je, že postižený nehet odbrousíme. Není třeba se bát, odbroušení nehtu se vzduchovou kapsou nebolí. Obnažení nehtu umožní optimální přístup antimykotik k napadené oblasti.

Náš terapeut Vás následně seznámí s možnostmi léčby, které v Hilarionu nabízíme a dá Vám doporučení, kterou zvolit. Konečné rozhodnutí je ale na Vás. V základu aplikujeme tzv. antimykotický roztok, který má zejména dezinfekční a protiplísňové účinky.

Dále u nás využíváme tzv. PACT MED® terapii. Jedná se o přístrojovou fotodynamickou terapii, která pracuje na principu hubení patogenů pomocí světla o specifické vlnové délce. Napadený nehet nejprve ošetříme pomocí PACT® gelu s obsahem barviva TOLONIUM CHLORID. Toto barvivo pronikne do buněčné stěny plísňového patogenu kde způsobí zvýšení jeho citlivosti na světlo a zároveň ho pro nás vizualizuje. Následná světelná terapie pomocí přístroje PACT MED® způsobí rozpad jejich buněčné stěny a tím je zahubí. Výhodou této metody je, že prakticky nemá kontraindikace a je naprosto bezpečná. Buňky lidského těla nemají buněčnou stěnu jako plísně, nýbrž buněčnou membránu, jejíž stavba je odlišná a přístroj na ni nepůsobí. Ošetření je naprosto bezbolestné, protože zařízení je konfigurováno tak, že nedochází k produkci tepla a vyzařované světlo je tudíž studené. Více informací se dozvíte zde: https://hilarion.cz/services/pact-med-terapie-na-mykoticke-nehty/.

Další možností je ošetření chemickým peelingem KART. Chemický peeling KART je inovativní produkt od izraelské společnosti KART, která nabízí prémiovou řadu péče o nohy. Řada klientů má pří léčbě onychomykózy problém, že ačkoliv se plíseň podaří vymýtit, vzduchová kapsa mezi nehtem a nehtovým lůžkem zůstává. A přesně v tuto chvíli nám může chemický peeling pomoci. Po jeho aplikaci dochází u nehtu k nastartování vlastních reparativních procesů a obnově tzv. hyponychia – tenké prokrvené kůžičky, která přirůstá k nehtovému lůžku u volného okraje nehtu. V našem salónu máme s tímto ošetřením velmi dobré zkušenosti. Během procedury dochází k mírnému znecitlivění, proto se není třeba bát bolesti. Tento produkt lze indikovat i k domácí péči.

Pouhé ošetření v salónu bohužel nestačí a mykotickým nehtům je třeba věnovat důslednou péči i doma. V Hilarionu dostanete speciální dekontaminační plán pro svou domácnost a soubor pokynů, které dodržovat, abyste se nehtové mykózy zbavili jednou pro vždy. Dále dostanete doporučení, které přípravky zakoupit pro domácí péči, abyste dále podpořili svou léčbu.

Příběh klienta:

Martin (42) pozoroval změnu na nehtu palce u nohy několik týdnů. Vyzkoušel proto řadu běžně dostupných produktů z lékárny, ale nic nepomáhalo. Nehet sice považoval za nevzhledný, ale jinak ho to nijak zvlášť neobtěžovalo, tak to chtěl nechat být. Nicméně na naléhání partnerky zavítal k nám. Naštěstí přišel včas, protože postižení nehtu ještě nebylo tak rozsáhlé. Po úvodní konzultaci začal pravidelně docházet na přístrojovou pedikúru a ošetření mykotických nehtů. Na naše doporučení si pořídil domů dezinfikátor obuvi a doma začal o své nehty pravidelně pečovat speciálními antimykotickými produkty, se kterými máme dlouhodobě dobrou zkušenost. Společnými silami se nám podařilo, že mykóza začala po čase ustupovat až do úplného uzdravení.

Karel (73 let) je diabetik a k tomu bere léky na tlak. S nehtovou plísní se potýkal už řadu let. Jeho zdravotní stav bohužel neumožňoval nasazení systémových antimykotik. Dohodli jsme se tedy, že zkusíme co se dá dělat a zda se nám podaří stav jeho nehtů alespoň trochu zlepšit. Karel začal pravidelně docházet na ošetření mykotických nehtů (á 2 týdny) a jednou za 6 týdnů na přístrojovou pedikúru. Náš terapeut mu pomohl sestavit dekontaminační plán pro domácnost a doporučil mu vhodné produkty pro domácí péči. Ještě není úplně vyhráno, ale už dnes vypadají Karlovo nehty mnohem lépe než když nám přišel. Věříme, že další systematickou péčí dosáhneme ještě lepších výsledků.

Dagmar (55 let) k nám přišla s rozsáhlým postižením obou palců u nohy a částečným postižením i dalších prstů. Do toho byla patrná i plíseň v meziprstí. Za své nehty se velmi styděla, zejména v létě, ale zároveň se snažila svůj problém bagatelizovat a nevzhledné nehty se snažila maskovat pod barevným lakem. Na doporučení kamarádky se nakonec rozhodla svůj stav řešit a navštívila náš salón. Po úvodní konzultaci jí bylo naším terapeutem doporučeno nejprve navštívit dermatologa, protože rozsáhlé postižení nehtů onychomykózou by mělo vždy patřit do rukou lékaře, se kterým budeme v součinnosti. Dagmar na naší radu tedy navštívila dermatologa, který na základě odběru biologického vzorku potvrdil, že se jedná skutečně o onychomykózu. Klientce předepsal systémová antimykotika a zároveň doporučil podpůrnou lokální terapii. Na tu začala Dagmar docházet k nám. Stejně jako v předchozích případech obdržela dekontaminační plán a náš terapeut jí pomohl sestavit domácí péči na míru. Celé to trvalo zhruba rok a čtvrt, ale dnes se může Dagmar konečně zase radovat z krásných nehtů.

Víte, že?

  • Plíseň může přežívat v top coat laku na nehty až 60 dní, ale v base coat laku a barevných lacích ne? (Klafke et al., 2018)
  • Plíseň můžete chytit nejen ve veřejných bazénech a saunách, ale i doma, pokud některý ze členů domácnosti na ní trpí? Takovým rezervoárem pak může být téměř jakékoliv vybavení, které mezi sebou sdílíte. Od obuvi, přes ponožky, povlečení až po sdílené manikúrní nástroje a nádoby s čistícími prostředky. Mezi trvalé zdroje plísně může patřit i srst domácích mazlíčků (!) (Jazdarehee et al., 2022).

Použitá literatura:

Jazdarehee, A., Malekafzali, L., Lee, J., Lewis, R, Mukovozov, I. 2022. Transmission of Onychomycosis and Dermatophytosis between Household members: A Scoping Review. Journal of Fungi. 8 (1).

Klafke, G. B., Silva, R. A., Pellegrin, K. T., Xavier, M. O. 2018. Analysis of the role of nail polish in the transmission of onychomycosis. Anais Brasileiros de Dermatologia. 93 (6).

Korandová, H. 2014. Plísňová onemocnění nehtů. Prakt. lékáren.; 10(3): 105 – 108.

Kuklová, I. 2011. Etiologie, klinický obraz a léčba onychomykóz. Dermatol. praxi.; 5(2): 64 – 68.

Kuklová, I. 2013. Novinky v léčbě onychomykóz. Dermatol. praxi.; 7(3):121 – 122.

Skořepová, M. 2005. Kožní mykózy a onychomykózy. Interní medicína pro praxi.; 7(6): 306 – 310.


Kuklová, I. 2013. Novinky v léčbě onychomykóz. Dermatol. praxi.; 7(3):121 – 122.

Kuklová, I. 2011. Etiologie, klinickýobraz a léčba onychomykóz. Dermatol. praxi.; 5(2): 64 – 68,

Korandová, H. 2014. Plísňová onemocnění nehtů. Prakt. lékáren.; 10(3): 105 – 108.

Skořepová, M. 2005. Kožní mykózy a onychomykózy. Interní medicína pro praxi.; 7(6): 306 – 310.

Plíseň rodu Dermatophytus pod elektronovým mikroskopem.
zdroj:
https://www.sciencephoto.com/media/458617/view/dermatophyte-fungus-sem

Plíseň Trichophyton rubrum (nejčastější původce onychomykózy) pod elektronovým mikroskopem. zdroj: https://www.sciencephoto.com/media/1271427/view

Spoluautorky: Ing. Petra Kliková, Ing. Adéla Turnerová, Ph.D

Komentáře z facebooku