Zámek Nové Hrady v okrese České Budějovice

text a fotografie: Jana Tesaříková

Klasicistní trojkřídlý empírový zámek nechal vystavět tehdy na okraji města Jan Nepomuk Buquoy ( 1741-1803), bohužel k dokončení došlo až 3 roky po jeho smrti v roce 1806 za vdovy Terezie Paarové. Stojí nedaleko centra a hradu Nové Hrady (GRATZEN). V této reportáži se však budeme věnovat jen zámku Nové Hrady.

Zámek byl vybudován dle plánů architekta France von Werschafelda. Stavba byla provedena stavitelem Polfürstem z Prahy, geometra Pauer a Karlem Lutzem. Jeden z prvních, kdo tu sídlil byl synovec Jana Nepomuka Jiří František August Buquoy (1781-1851). V polovině 19. století (1852) provedl Jiří Jan Jindřich Buquoy řadu stavebních úprav například nechal udělat schodiště do zahrady a pavilony na koncích bočních křídel, byty pro služebnictvo, společenské pokoje, hraběcí apartmá a divadlo s hledištěm pro 230 osob. Divadlo se dochovalo a bylo rozšířeno po roce °1846 pro 320 diváků. Ve druhém poschodí byly pokoje pro hosty. Na římse na průčelí je alianční znak Buquoyů a Paarů. Zámek byl po druhé světové válce zkonfiskován a v době občanské války v Řecku (1949–1955) se stal domovem pro řecké děti. Poté sloužily prostory střední zemědělské škole.

V zámku je také možné se ubytovat. Ubytování je možné přes www.konferencnizamek.cz.

Text ze zmíněných stránek:

Celkem nabízí 17 nově zrekonstruovaných pokojů s výhledem do zámeckého parku nebo nádvoří zámku a krásnou krajinu Novohradských hor v pozadí. Všechny pokoje jsou zařízeny v jednoduchém a vzdušném stylu. Originální prostory pokojů jsou vybaveny pohodlným a moderním nábytkem, pracovním stolem se židlemi, dostatkem úložných prostor, předsíní s botníkem a prostornou moderní koupelnou se sprchovým koutem a WC. Všechny pokoje jsou nekuřácké. Celková kapacita je 44 lůžek (včetně nadstandardního apartmánu „Hraběnka“).

Ve zmíněných pokojích mohla být naše redakce ubytovaná a jedním slovem úžasné ubytování. Nádherné dvojpatrové pokoje, kde nahoře v patře postele, ke kterým se dostanete po dřevěných schodech a dole prostor se skříněmi, koupelnou a prostornou chodbou. Nádherné obrovské zámecké okno s výhledem na rybníček. Opravdu se cítíte být jako na zámku, není to klasický hotel.  Parkovat se dá přímo u zámku, a nebo je odstavné parkoviště hned přes silnici, kde je restaurace Máj. Zámek má nádhernou zámeckou zahradu, která stojí za procházku. Pokud budete mít cestu, neváhejte se k zámku podívat.

Dnes (k roku 2023) je zámek v majetku Akademie věd České republiky a sídlí v něm jedno z oddělení Mikrobiologického ústavu AV ČR.

Komentáře z facebooku