Paříž – město světel, město lásky

Město světel, metropole lásky, hlavní město módy. Paříž má mnoho pojmenování a díky bohatým dějinám a výborným podmínkám pro umění a obchod si zde každý přijde na své. Každý, kdo Paříž někdy navštíví, samozřejmě nesmí vynechat ty nejznámější památky, nejslavnější muzea a nejfotografovanější místa, ale je třeba také poznat město trošku jinak. 

Eiffelova věž je snad nejslavnější dominantou metropole a rozhodně nejnavštěvovanější památkou v zemi. Návštěvníky čekají tři patra, zatímco výtahy jsou k dispozici pro pohodlnou cestu, mnoho návštěvníků se rozhodne zdolat schody pěšky.

Vítězný oblouk je nejslavnější Napoleonova stavba. Tento padesátimetrový oblouk byl vybudován na historické ose centra města Paříže a dodnes je symbolem francouzské národní hrdosti.  Památník, jenž Francii připomíná významné historické okamžiky a zároveň místo oslav, kde se také vyjadřuje úcta obětem válek, první světové i všech ostatních. Každoročně 14. července zde Francouzi pořádají vojenskou přehlídku, aby světu ukázali svou sílu a moc.

Louvre je muzeum umění, největší palácový komplex na světě a při svých toulkách metropolí nelze vynechat toto nejslavnější muzeum světa. Ohromí vás úžasná díla malířství a sochařství, ale i samotné prostory a zdobené galerie. Proslavily ho známé umělecké sbírky, především Da Vinciho obraz Mona Lisa, ale stalo se též součástí filmů a knih. Umístěno je v bývalém paláci francouzských králů Palais du Louvre. Už ve 12. století zde stála pevnost, jejíž pozůstatky si můžete prohlédnout v podzemí muzea. Muzeu daly vzniknout původní sbírky ze 16. století, které skoupil král Ludvík XIV., ale až v roce 1793 byly poprvé vystaveny v paláci pro veřejnost. K rozšíření sbírky velmi napomohl sám Napoleon Bonaparte, který dovážel díla z celého světa. Dnešní podoba muzea pochází z 19. století, ale slavná skleněná pyramida u vchodu byla otevřena v roce 1989.

Nejslavnější katedrála Notre Dame na světě se nachází v samém srdci Paříže, na ostrově Cité. A nejenže geograficky je víceméně ve středu města, je především nejvýznamnějším křesťanským chrámem ve Francii. Když před čtyřmi lety hořela pařížská katedrála Notre-Dame, obletěly celý svět záběry padající dřevěné věže z 19. století.  Řemeslníci už na katedrálu umístili základy nové věže a tesaři na západě Francie teď vyrábějí její další části. 8. prosince 2024 by se měla otevřít katedrála Notre-Dame pro veřejnost.

Foto: Wikipedia, I-Paris, britannica.com

 

 

Komentáře z facebooku