Zemřela známá česká herečka Zdena Hadrbolcová

Ve věku 86 let dnes ráno zemřela filmová a divadelní herečka Zdena Hadrbolcová. V posledních letech byla hvězdou nekonečného seriálu TV Nova, Ulice, kde hrála pekařku Růženku. Opustila jej před třemi roky, kdy ji dostihly vážné zdravotní problémy.

Zdena Hadrbolcová se narodila v červenci 1937 v pražských Holešovicích. Do povědomí diváků vstoupila zejména jako představitelka starostlivých filmových matek. Takové byly její role ve snímcích Už zase skáču přes kaluže, Návrat idiota nebo František je děvkař. 

Vystudovala Divadelní fakultu Akademie múzických umění. Nejprve studovala režii, následně přešla na herectví. Po absolvování školy nastoupila do tehdejšího Divadla S. K. Neumanna (nynějšího Divadla pod Palmovkou). Na jevišti ztvárnila řadu postav, mimo jiné Soňu v Čechovově Strýčku Váňovi nebo Růženku ve Šrámkově lyrickém dramatu Měsíc nad řekou.

Na počátku 90. let Hadrbolcová zamířila do Činoherního klubu, odkud zanedlouho přešla do angažmá v Městských divadlech pražských. Od roku 1997 byla členkou hereckého souboru Divadla Na Zábradlí. Diváci ji tam mohli spatřit například v Pitínského Matce nebo jako statkářku Petrinovou v dramatu Platonov je darebák!

Foto: TV Nova

Komentáře z facebooku