Linecké cukroví od babičky

Vánoce jsou za dveřmi a málokterý štědrovečerní stůl se obejde bez cukroví. Stálicí je kromě vanilkových rohlíčků i křehké cukroví z lineckého těsta. Vyzkoušejte jeden po generace úspěšný recept, který si připravila a vypočítala moje babička. Její recept na linecké těsto striktně respektuje zásadu 3 dílů mouky, 2 dílů másla, 1 dílu cukru. Ideální příležitost na první adventní neděli jak provonět byt. Pokud máte linecké rádi, rovnou zadělejte těsto z dvojité dávky. Tento babiččin recept je tak snadný, že si ho okamžitě a navždy zapamatujete.

Ingredience:

30 dkg hladké mouky

20 dkg másla

10 dkg moučkového cukru

1 žloutek

rybízová marmeláda na slepování (nebo marmeláda přímo na linecké!)

Postup:

  1. Máslo vyndáme z ledničky v předstihu, všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu. Na vál si dáme mouku a cukr moučku, doprostřed si uděláme důlek, do kterého dáme žloutek, nakrájíme máslo na kostičky a začneme rukama propracovávat vláčné těsto. Hotové těsto zabalíme do fólie a dáme do lednice minimálně na hodinu odležet.
  2. Vyjmeme těsto z lednice a rozdělíme na dva díly, které vyválíme, základem je, aby každá várka těsta, kterou vyvalujeme, byla dostatečně studená. Těsto rozválíme na plát, který nesmí být příliš tenký. Při vyvalování těsto jemně podsypáváme moukou, abychom zbytky těsta mohli znovu použít. Vykrájené tvary pečeme na 180 °C asi 10 minut. 
  3. Hotové promazáváme rybízovou marmeládou a slepujeme. Na závěr posypeme moučkovým cukrem.

Autor: Alexandra Hejlová

 

Komentáře z facebooku