Šarmantní osobností roku 2018 – profesor Pavel Pafko

Ve svých devětasedmdesáti letech je chirurg prof. Pavel Pafko živoucí legendou. Operoval prezidenta Václava Havla, provedl první transplantaci plic u nás, je nositelem státního vyznamenání Za zásluhy a v roce 2016 byl pasován na rytíře českého lékařského stavu. Jedním z posledních ocenění, které získal, je titul Šarmantní osobnost roku, které mu udělili svým hlasováním posluchači Českého rozhlasu ve třiadvacátém ročníku stejnojmenné ankety.

Prof. Pavel Pafko a moderátoři večera Lada Klokočníková, Mirek Vaňura

Při této příležitosti jsme se zeptali :

Jak si  šarmantního člověka představujete?

Já si ho představuji jako džentlmena, člověka slušného chování, který nikoho nenapadá, neskáče nikomu do řeči a je laskavý k okolí, zejména k ženám.

Eliška Balzerová blahopřeje prof. Pafkovi a předává hlavní cenu Zlaté slunce

Naší první Šarmantní osobností byl Marek Eben, a když jsme se ho zeptali na to, co si představuje pod tímto pojmem, řekl, že hlavně slušné chování.

Ano je to tak. Slušné chování k okolí. Až nás bude 10 milionů šarmantních, tak to bude dobré, ale potom nebude o co soutěžit.

Není nás, šarmantních, pokud to definujeme jako slušné chování v české společnosti, míň a míň nebo byste nebyl tak skeptický?

Já si myslím, že starší generace hledí na  mladou generaci  občas s tím, že si jich mladí neváží, ale  to nemohu potvrdit. I mě jako staršímu muži se stává v tramvaji, že mi mladší ženy i muži uvolní místo, ale já to většinou nepřijmu. Tak si uvědomuji, že nemáme nikdy generalizovat a říkat ti mladí ti nestojí za nic . Tak to vůbec není. Je to vždycky individuální a nemyslím si, že by se morálka naší společnosti nějak horšila. Pravda je jediná, zase to neplatí stoprocentně, čím jsou lidé chudší, tím mají k sobě blíž. Čím jsou bohatší, tím mají k sobě dál.

.. s vítězem internetového hlasování hercem Janem Přeučilem …

Koho jste vy potkal naposledy šarmantního?

Kolegyni, se kterou jsem dneska operoval. Byla šarmantní.

Máte raději kolegyně ženy nebo kolegy muže?

To je velmi těžké říct. Záleží, před jakým úkolem stojíte. K některým úkolům jsou vhodnější muži a k některým ženy. Ženy jsou v nemocnicích, nejenom podle mého názoru, laskavější k pacientům než muži.

Když operujete, posloucháte k tomu nějakou hudbu?

V mládí jsem si pouštěl hudbu a měl jsem na sále různá CD. Teď už moc ne. Myslím si, že každá operace má fázi, která je mechanická a tam je dobré poslouchat hudbu a potom je fáze, kdy se musíte na něco koncentrovat a  okolí  nevnímáte, i kdyby  hráli cokoliv. To každý zná i z vlastní práce. Když si v kuchyni pustíte hudbu, tak posloucháte, ale jakmile připečete kuře nebo husu, tak najednou nevíte, co hrají, protože jste nervózní.

Když skončíte operace a můžete doma relaxovat, patří k relaxaci  i Český rozhlas?

Budu zcela upřímný. Rozhlas většinou poslouchám v autě a v autě potřebuji informace, když chci poslouchat hudbu, tak si doma pouštím tu, na kterou mám právě náladu.

Moderátoři večera Lada Klokočníková, Mirek Vaňura

..cenu za spolupráci s rozhlasem v roce 2018 obdržel zpěvák David Deyl..

 

 

AUTOR:    Český rozhlas Hradec Králové – zpracovala Alexandra Hejlová

FOTO:    Ivana Lukavská

 

 

 

Komentáře z facebooku