Voňavá procházka

V Botanické zahradě hl. m. Prahy v Troji, která láká jak k odpočinku a relaxaci, ale nabízí i poučení, je voňavé léto v plném proudu.  Od roku 2016 zde postupně vzniká unikátní vzdělávací projekt Vonná stezka, která propojuje celý areálZde mohou návštěvníci i se svými dětmi poznat poklady rostlinné říše prostřednictvím vůní na jednotlivých zastaveních. Seznámí se například s exotickým kořením, tradičními svatojánskými bylinami, omamně vonícími růžemi, třeba i aromaty ukrytými ve víně, ale také exotickými vůněmi při prvním zastavení Vonné stezky v tropickém skleníku Fata Morgana. Přímo zde, v pokladnici rostlinných druhů – jejich rozmanitých tvarů, barev a samozřejmě i vůní, vznikl unikátní parfém, nazvaný příznačně Fata Morgana No 1. Byl vytvořen ze vzácných silic z 21 vybraných exotických rostlin. Dominuje jim vůně květů stromu ylang-ylang (Cananga odorata) a citrusové trávy (Cymbopogon citratus) z Madagaskaru. K vybraným složkám parfému si lze přivonět na doprovodném  edukačním panelu umístěném uvnitř skleníku. Je zde k vidění i speciální kotel, v němž olejová směs zrála, a část parfému je tu stále uložena. Výsledná vonná kompozice se může pro návštěvníky stát originálním vonným suvenýrem i milou pozorností pro blízké. Limitovanou edici 950 flakonků tohoto unikátního tělového parfému (objem balení 5 ml) lze zakoupit v infostáncích zahrady za 499 Kč.

Další zastavení Vonné stezky vede do Rozária v severní části botanické zahrady, nedaleko expozice kosatců a denivek – k nejvoňavějším rostlinám, což jsou bezesporu růže.  Seznámí vás s tajemstvím těchto královen květin a díky vonné skulptuře ve tvaru stylizovaného růžového keře poznáte širokou škálu růžových aromat. V jednotlivých květech jsou ukryty silice čtyř různých růží a tří rostlin, jež svou vůní  růže připomínají. Autorem skulptury je měditepec a grafik Vojtěch Jirásko. Přičichnout si můžete i ke skutečným květům a nechat se okouzlit vůní růží pěstovaných ve zdejším Rozáriu.

Projděte se také zahradou po stezce, která vám představí i významné druhy jehličnanů. Severní část zahrady včetně arboreta nabídne převážně severoamerické a asijské druhy.  Ornamentální zahrada přiblíží sadovnické využití jehličnanů, specifické uplatnění těchto dřevin uvidíte v Japonské zahradě. S tropickými a subtropickými druhy se seznámíte ve skleníku Fata Morgana a v expozici Svět sukulentů. Ve vybraných částech zahrady vás čekají ukázky šišek, jehlic, ale i kmenů a jejich řezů včetně názorných kreseb. To vše doplňují  velkoformátové fotografie. Děti výstavou provede Čtyřlístek – spolu s ním mohou vyřešit soutěžní kvíz a získat odměnu.

Dalším lákadlem v tomto krásném prázdninovém počasí je určitě levandulové pole.  Za kouzlem libé vůně kvetoucích levandulí už nemusíte jezdit až na proslulý jih Francie. Rozkvétají uprostřed botanické zahrady a již od samého začátku se levandulové pole stává vyhledávaným místem malých i velkých návštěvníků.  Piknik, ale třeba jen krásné fotografie do alba, fotoobrazy či tapetu do nového mobilu, případně levandulové selfie nabízí v těchto dnech jižní svah v Troji.

Voňavou procházku pak mohou návštěvníci zakončit na vinici sv. Kláry a ochutnat některé z vín ročníku 2019. Nádherný výhled na panorama Prahy bude jistě nezapomenutelnou tečkou návštěvy Botanické zahrady hl. m. Prahy v Troji, největší v České republice.

 

Autor: Jaroslava Pechová

Foto:  Botanická zahrada hl. m. Prahy – Troja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře z facebooku