Bájný jednorožec byl chlupatý

Pod názvem „jednorožec“ si představíme krásného bájného bílého koně s rohem na hlavě. Takto jsou například v pohádkových knihách nebo filmech prezentováni. Jsou inspirací i umělcům a básníkům. Je pravda, že tato zvířata opravdu existovala, nejednalo se však o koně, ale lichokopytníky podobným nosorožcům.


Tito prehistoričtí nosorožci se vyskytovali na Sibiři. Vědci již několik let neobvyklé zvíře zkoumali a zkoumají, protože fakta by mohla být užitečná k záchraně současných nosorožců. Proto nejdůležitější otázkou výzkumu bylo, proč jednorožci ze Sibiře vyhynuli? Odpověď na zapeklitou otázku byla kombinace dvou faktorů – změna klimatu a vybíravost zvířat. Vše koresponduje s chováním dnešních nosorožců, kteří jsou velmi vybíraví na to, co zkonzumují. Každá změna prostředí je pro ně nebezpečná.

 

Prehistorický chlupatý nosorožec s velkým rohem žil také na východě Evropy a ve střední Asii. Denně spásal suchou trávu. Právě změna porostu se stala osudnou. Cca před 40 tis lety se Země začala probouzet z doby ledové a travnaté plochy se změnily v lesy. Nosorožci se neuměli najíst a vyhynuli.


V současnosti jsou nosorožci ohrožení hlavně kvůli nelegálnímu pytlačení pro jejich rohy. Proto většina současných jedinců žije v zajetí a v přísně střežených národních parcích.


Zda je prehistorický chlupatý nosorožec předobrazem pro mýtus jednorožce se spekuluje velmi dlouho. Dalšími kandidáty jsou narvalové, kytovci s rohem. Ale přesto stále doufáme, že to byl opravdu bílý kůň s krásným třpytivým rohem.

(JT)

Fotogafie: BBC

Komentáře z facebooku