Čokoláda a zdraví

Čokoláda není v žádném případě nezdravou potravinou – v případě kvalitní hořké čokolády je tomu dokonce přesně naopak. Hořká čokoláda s vysokým podílem kakaa obsahuje velké množství vlákniny, antioxidantů a dalších nutrientů. Má pozitivní vliv na zdraví srdce, střevní biom, krevní tlak a kognitivní funkce.

Že má čokoláda léčivé účinky, to se vědělo již od počátku její existence. Není také náhoda, že se původně prodávala pouze v lékárnách a lékaři jí předepisovali při rekonvalescenci. Také staří Mayové a Aztékové věděli o léčebných účincích čokolády, hlavně jako o posilujícím prostředku. Že je čokoláda spolehlivým afrodiziakem věděli již Montezuma, Casanova nebo madame du Barry. Již v roce 1591 vychází první kniha o vlivu čokolády na zdraví.

V posledních letech vědci zkoumají vliv čokolády na lidské zdraví. Čokoláda z toho vychází velmi pozitivně, je však třeba dodat, že aby se její účinky výrazně projevily, bylo by nutné zkonzumovat velké množství čokolády. To by však mohlo mít vedlejší účinky, protože čokoláda obsahuje značné množství tuku a je dost kalorická, okolo 500 kcal ve 100 g tabulce. Stále se ale bavíme o hořké čokoládě, o obsahu kakaa 50–75 %, ještě účinnější je čokoláda s vyšším obsahem kakaa až do 99 %. Doporučuje se denní dávka okolo 50 g, takovéto množství je ale spíše preventivní.

Hořká čokoláda chrání srdce a oběhový systém. Je to díky vysokému obsahu flavonoidů (polyfenolů), antioxidační látky, obsažené v čokoládě, které zlepšují funkci cévní výstelky a zvyšují schopnost cév se roztahovat. Každodenní konzumace hořké čokolády snižuje riziko srdečních a oběhových onemocnění o 76 %. Také se doporučuje pití kvalitního kakaa.

Hořká čokoláda snižuje vysoký tlak. Je to rovněž díky obsahu flavonoidů, 100 g tabulka jich obsahuje na 500 miligramů. V Německu nedávno zveřejnili výsledek studie, kdy 173 osob každý den zkonzumovalo 100 g hořké čokolády. 1/3 těchto osob trpěla vysokým tlakem. V průběhu dvou týdnů jim byl pravidelně měřen tlak a ukázalo se, že u lidí s vysokým tlakem se tlak v průměru snížil. Je nutné ale dodat, že 100 g čokolády za den je poměrně vysoké kalorické zatížení.

Čokoláda může léčit i kašel, protože obsahuje teobromin, který je velmi účinný proti kašli. Je až o jednu třetinu účinnější než kodein a má méně vedlejších účinků. Teobromin povzbuzuje i mozek, rozšiřuje cévy, snižuje krevní tlak. Má i lehké močopudné účinky.

Čokoláda se používá také v kosmetice a wellness. Kakaové máslo je již dávno součástí různých kosmetických krémů, čokoládový make-up nebo kakaová pěna do koupele se objevily teprve nedávno. Posledním hitem je však zábal z hořké čokolády a čokoládové koupele, které mají blahodárný vliv na pokožku. Nemůže samozřejmě chybět ani čokoládový parfém.

Protože se jedná o jeden z nejvýživnějších a nejsnadněji stravitelných pokrmů, konzumují čokoládu sportovci, vysokohorští turisté a těžce pracující, protože je zdrojem energie. Ne náhodou se objevila v denních přídělech americké armády za druhé světové války, armády si nechávají vyrábět specieání čokoládu pro vojáky, čokoládou jsou vybaveni ve vesmíru i astronauti.

Komentáře z facebooku