O jednonohém náčelníku lupičské tlupy – Michal Dlouhý

Ze síly pomocné byl jako systemizovaný náměstek vedoucí síly pátrací stanice u okresního četnického velitelství v Nitře ustanoven štábní strážmistr Jan Slechan. Vyprávěl historku o jednonohém náčelníku lupičské tlupy, který však dovedl pracovat za čtyři…

V polovině července roku 1932 byli příslušníky nitranské pátračky ve spolupráci s četnickou stanicí Topolčany zatčeni Jan Sporina a Pavel Novotný oba z Klátovy Nové Vsi u Topolčan, kteří náleželi do lupičské tlupy sužující po řadu měsíců staniční služební obvod nitranské pátrací stanice.

Rozsáhlá lupičská tlupa složená z řady různorodých živlů se při své činnosti vždy dočasně rozcházela do různých míst, aby se v daném okamžiku sešla na předem domluveném místě a doslova jako jeden muž k vyhlédnutému případu. Byla tvořena dvěma skupinami sourozenců Sporinů a Novotných z Klátovy Nové Vsi v politickém okrese Topolčany.

Náčelníkem tlupy byl jednonohý 25 roků starý Jan Sporina a tvořili ji jeho 24 roků starý bratr Pavel a 20 roků starý Karel, který ač se teprve zaučoval, měl velmi aktivní podíl na činnosti tlupy. K tlupě dále patřili bratři Pavel Novotný a Emil Novotný, který byl důvěrným kamarádem náčelníka Pavla Sporiny.

Po výslechu obou zatčených, kteří byli dodáni do vazby krajského soudu v Nitře se spustila doslova lavina vyšetřování.

Pátrací stanice u okresního četnického velitelství Praha – Venkov byla požádána o zatčení Emila Novotného a Jana Sporiny, kteří momentálně pracovali na stavbě údolní přehrady ve Vraném nad Vltavou v politickém okrese Praha – Venkov.    

Poslední člen tlupy Karel Sporina si již nějakou dobu odpykával svůj trest za vloupání ve věznici krajského soudu v Bánské Bystrici.

Vyšetřováním bylo zjištěno, že právě Karel Sporina společně s bratrem Pavlem a Emilem Novotným vyloupili ohnivzdornou pokladnu v bytě obchodníka Salamona Gelleye v Topolčanech a ukradli z ní na hotovosti 3039,80 Kč, 252 polských zlotých, 30 rakouských šilinků, 12 pengö a dále zlaté a stříbrné šperky v celkové hodnotě 12.089,60 Kč. Lupičskou výpravu tehdy řídil jednonohý Jan Sporina, který sám doma vyrobil veškeré lupičské náčiní (hasáky, paklíče, vrtáky a podobně), nařídil, kam jít za lupem a po spáchaném činu rozdělil uloupené peníze jednotlivým členům tlupy. Po činu sice prchli, ale Karel Sporina byl tenkrát dopaden, zatčen a usvědčen.

Dále byli usvědčeni z vyloupení pokladny potravního družstva v Nové Vsi u Topolčan, z níž odcizili 1865 Kč, z vyloupení filiálky Tekovské Ĺudové Banky v Oslanech v politickém okrese Prievidza, kde však byli při činu vyrušeni a odcizili zde pouze několik menších věcí. V noci na 18. června 1932 vyloupili nedobytnou pokladnu firmy Thonet ve Velkých Uhercích v politickém okrese Topolčany, z níž ukradli 15.203,75 Kč. Usvědčeni byli objevením nářadí k výrobě hasáků v bytě jednonohého Jana Sporiny a dokladů usvědčujících je z jednotlivých případů.

Janu Sporinovi byl při výrobě hasáků nápomocen jistý Jan Slotka, který se však osobně lupičských výprav neúčastnil, avšak dostával určité podíly ze zisku. I Slotka byl zatčen a byl dodán do vazby nitranského krajského soudu.

Samotného náčelníka tlupy Jana Sporinu usvědčil talisman – malý zlatý medailonek, který byl majetkem okradeného topolčanského obchodníka Gelleye.    

Čtyři vyloupené pokladny

 

Obálka knihy Četnické historky z pátracích kursů

 

Příspěvek byl zpracován podle knihy Michala Dlouhého ČETNICKÉ historky z pátracích kursů, vydané v Nakladatelství  Jindřich Kraus – Pragolinewww.jindrichkraus.cz Kniha je k dostání u všech knihkupců, rovněž na www.megaknihy.cz nebo www.kosmas.cz.  Kniha bude vydána i v elektronické podobě, stejně jako všechny, i již rozebrané tituly, které jsou k dostání na www.kosmas.cz

Další informace o autorovi se dozvíte na jeho webu www.cetnik-michal-dlouhy.cz nebo na facebooku Četník Michal Dlouhý či Spisovatel Michal Dlouhý.

AUTOR:   JUDr. Michal Dlouhý, Ph.D.

FOTO:   archiv –  JUDr. Michal Dlouhý, Ph.D.

Komentáře z facebooku