Kávu miloval už Bach i Beethoven

Dnešní svět si už dnes bez kávy neumíme představit a i statistiky tvrdí, že se na celém světě denně vypije přibližně 2,5 miliardy šálků kávy, což z ní činí jeden z nejoblíbenějších nápojů vůbec. 

Předpokládá se, že káva pochází z roku 800 n. l., kdy ji objevili pastevci koz. Říkalo se, že si všimli, jak jejich kozy žerou rostlinu, a poté to vypadalo, jako by kozy ‚tančily‘. Fascinováni výsledky, pastevci koz rostliny sami vyzkoušeli a zjistili, že také pociťují zvýšenou bdělost a stimulaci.

Kávová zrna, jak je známe, se získávají z kávovníku – kvetoucí keřovité rostliny, která plodí třešně. Každá kávovníková třešeň obsahuje dvě nebo tři semena – pecky, které se po dozrání třešně zpracovávají různými způsoby. Na světě je známo asi 60 druhů kávovníku, přičemž jen tři z nich se pěstují kvůli semenům.

Ačkoliv měla káva během své historie mnoho odpůrců, příznivců si vždy dokázala najít několikanásobně více. A někteří měli opravdu bláznivé kávové zvyky. Například takový Voltaire údajně vypil až 50 šálků kávy denně a i navzdory výstrahám jeho lékaře se dožil krásných 83 let. Podobně na tom byl i americký prezident Theodore Roosevelt, který denně vypil až galon (cca 3,8 litru!) kávy.

Kolem roku 1735 složil Johann Sebastian Bach skladbu Schweigt stille, plaudert nicht, známou také jako Kávová kantáta. Jde o zhudebněnou verzi satirického textu, ve kterém otec vytýká své dceři, že pije hodně kávy, a proto ještě stále nemá nápadníka. Text skladby byl reakcí na tehdejší popularitu pití kávy v Německu. Jen v Lipsku, kde Bach žil, bylo v té době až jedenáct veřejných kaváren, a to se káva podávala ještě i v salonech.

Skladatel Ludwig van Beethoven nebral přípravu kávy na lehkou váhu a měl velmi zajímavou metodu. Podle jeho asistenta a dobrého přítele Antona Schindlera vždy odpočítal přesně 60 kávových zrn, a to ani více, ani méně. Pro jistotu prý zrnka dokonce přepočítal, a pokud se spletl, začal od znova.

Zdroj: coffee.uk

Komentáře z facebooku