Brusel: hlavní město Belgie i Evropy

Město Brusel je jednou z nejdůležitějších evropských metropolí, přesto bývá turisty neprávem opomínáno. A je to škoda, protože oproti svým kolegům Paříži, Londýnu nebo Římu je podstatně intimnější a klidnější. A krásných zákoutí v něm najdete víc než dost: úchvatné architektonické památky, muzea s jedněmi z nejcennějších uměleckých sbírek Evropy, sídla nejdůležitějších evropských institucí, čokoládovny zvoucí k ochutnávce pravých belgických pralinek.

Královský palác

O Bruselu bychom mohli říct, že je po všech stranách „multi“. Multikulturní, multijazyčný a dokonce doslova multifunkční. Brusel totiž funguje nejen jako hlavní město Belgie, ale také jako hlavní město regionu Flandry a navíc je také vedle Flander a Valonska jedním ze tří belgických správních regionů. Nadto je sídlem NATO, mnoha mezinárodních politických i ekonomických institucí a samozřejmě také hlavním městem Evropské unie. 

Dvojjazyčné je ve městě bez nadsázky vše – od cedulí a nápisů, přes popisky v muzeích nebo divadelní představení až k samotnému názvu města, který zní Bruxelles ve francouzštině a Brussel ve vlámštině. Když jste si dříve zašli v Bruselu do kina na zahraniční film, mohli jste u něj číst také dvojjazyčné titulky. 

Najdete tu památky zásadního významu, jako je například náměstí Grande-Place s úchvatnými cechovními domy a historickou budovou radnice nebo třeba čůrajícího chlapečka a také úchvatná pitoreskní zákoutí ve čtvrti Marolles, která je jakýmsi obrovským bleším trhem. Horní město je pak elegantní oblastí a tradičním centrem aristokracie. Najdete tu Královský palác a také tzv. Mont des Arts, tedy „Horu umění“ s muzei zásadního významu. Umění se však neschovává jen za zdmi muzeí a kulturních institucí – Brusel je také baštou evropského komiksu a komiksoví hrdinové k němu neoddělitelně patří. Mají tu své muzeum a najdete je také na fasádách domů – zejména budete-li si chtít projít tzv. komiksovou stezku.

Brusel je také rájem pro milovníky nákupů – luxusních butiků a obchodních domů je tu více než dost a nákupy si můžete užít třeba v Galeriích sv. Huberta, které byly podle všeho vůbec první evropskou nákupní pasáží na světě. Scházeli se tu četní literáti a intelektuálové a údajně se tu v cukrárně Neuhaus začaly kdysi prodávat také vůbec první pralinky, které později Belgii proslavily. Pro návštěvníka Belgie je ochutnávka pravých belgických pralinek příjemnou povinností a stejně jako pralinky nebo pivo i Brusel se dá ochutnávat. A pokaždé chutná jinak: jste-li na Grande-Place, bude vám Brusel chutnat historicky, nacházíte-li se v Horním městě, může chutnat umělecky nebo vskutku královsky.

Zdroj: Inspiracenacestu, Britannica

Komentáře z facebooku