Gustav Klimt a Atterské jezero

Gustav Klimt nebyl pouze jedním z nejvýznamnějších zástupců secese a spoluzakladatel spolku Vídeňská secese, ale také milovník krásných věcí v životě. Fascinovala ho zejména estetika růže jako symbolu vášně. Inspiraci nacházel v přírodě. Gustav Klimt během svých častých letních návštěv zachytil Atterské jezero v Horním Rakousku na mnoha malbách. Vedle portrétů, které jsou oslavovány pro svou inovaci, styl a kontroverzi, podtrhuje roli rakouského jezera v Klimtově inspiraci řada krajin a květinových obrazů.

Hornorakouský statek

Od konce 90. let 19. století navštěvoval Gustav Klimt Atterské jezero každé léto. Od roku 1900 do roku 1916 vytvořil kolem 40 ze svých více než 50 známých krajinomaleb v tomto regionu, a dal tak vzniknout působivému uměleckému odkazu Atterského jezera.

Avenue v parku hradu Kammer – (v Belvedere ve Vídni)

Osm let trávil každé léto v hostinci v Litzlbergu, v roce 1908 se přestěhoval na východní břeh jezera a během následujících letních pobytů se mu stala útočištěm Villa Oleander.

Zámek Kammer am Attersee III

Tento rekreační dům, postavený v roce 1872, patřil k hradu Kammer. Klimta malování této budovy uchvátilo – od roku 1908 ji vyobrazil pětkrát a její přilehlé zahrady dvakrát.

Makové pole

V okolí Atterského jezera se Klimt inspiroval ovocnými stromy, kvetoucími loukami, kopci a březovými, bukovými a jedlovými lesy.

Slunečnice

Venkovská zahrada se slunečnicemi

AH

Foto: artsy.net,  Imagno/Getty Images (úvodní fotografie -Gustav Klimt jako účastník večírku v Primavesi-house s domácím kabátem od Carla Otto Czeschky)

Komentáře z facebooku