Rychlý hrníčkový švestkový koláč

Švestek jsou plné zahrádky i trhy za přijatelné ceny, kolikrát ani nevíme, co s nimi. Když z nich upečete tento úžasný a zároveň rychlý koláč, neuděláte chybu, je totiž skvělý, vláčný a šťavnatý!

Těsto:

2 hrnky polohrubé mouky

1 hrnek cukru krystal

1 hrnek mléka

0,5 hrnku slunečnicového oleje

1 prášek do pečiva

1 vanilkový cukr

1 vejce (M)

Švestky dle chuti, hlavně aby byly vyskládány po celé ploše koláče

Drobenka:

1-2 lžíce másla

2-3 lžíce cukru moučka

3-4 lžíce hrubé mouky

Postup:

Všechny ingredience (mouku, cukr, olej, vejce, mléko, pr. do pečiva a vanilkový cukr) smícháme v míse. Těsto nalijeme na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech, poklademe ovocem a posypeme drobenkou. Použít se dá jakékoliv ovoce podle chuti. Hrnkový ovocný koláč s drobenkou pečeme v předehřáté troubě, dokud povrch nezezlátne. Hrnkový švestkový koláč s drobenkou po vychladnutí nakrájíme a podáváme.

Drobenka:

Hrubou mouku smícháme s moučkovým cukrem. Rozpustíme si máslo a přidáme ke směsi mouky a cukru. Lžící vše promícháme tak, aby se utvořily drobné „žmolky“ – drobenka. Pak už jen stačí posypat připravený koláč a dát upéct.

Zdroj: Redakce

Komentáře z facebooku