ŠARMANTNÍ osobnosti je třiadvacet let – nejúspěšnější projekt Českého rozhlasu

….je šarmantní, třiadvacetiletá, má ráda lidi , rozhlas, a přestože za dobu své existence oslovila  celou republiku, její domov je ve východních Čechách.“

Psal se rok l997 když do královéhradecké budovy České pojišťovny přijel herec, muzikant a moderátor Marek Eben. Bez nároků na honorář, s kytarou přes rameno a úsměvem na rtech prožil v klubovém setkání s posluchači Českého rozhlasu Hradec Králové nezapomenutelný večer. Důvod jeho návštěvy byl jediný, stal se  první  Šarmantní  osobností roku, kterou posluchači Českého rozhlasu vybrali svým hlasováním v magazínu o životním stylu Šarm. Tehdy ještě nikdo netušil, že zájem posluchačů  postaví základy pro jeden z nejúspěšnějších projektů Českého rozhlasu.

Marek Eben

Nikoho z nás nenapadlo, že když v Šarmu, který vysíláme o víkendu na hradeckých rozhlasových frekvencích od roku 1995, vyzveme posluchače, aby posílali tipy na šarmantní osobnosti, strhne se lavina návrhů a  zájmu hledat charismatické osobnosti, a že budeme dostávat stovky doporučení na osobnosti známé, ale někdy i úplně neznámé.“ říká autorka projektu, moderátorka Šarmu a také vedoucí programu královéhradeckého studia Lada Klokočníková. „Znamená to, že o  hlasování, které se změnilo v celoroční anketu, si v podstatě řekli  posluchači  svým zájmem. Korespondenčí lístky nahradily sms, emaily, internet….a  letos už jsme vyhlásili vítěze třiadvacátého ročníku.

Lada Klokočníková

Za dobu své existence prošla anketa několika proměnami. Tou největší  je, že se z regionální záležitosti   stala  celorozhlasová akce, ve které hlasují posluchači ze všech koutů republiky. Během třiadvaceti let také anketa „putovala“ za svými posluchači. Druhý ročník se Zdeňkem Svěrákem byl v Novém Městě nad Metují, třetí Šarmantní osobnost Miroslav Antl  cenu přebíral v divadle Karla Pippicha v Chrudimi,  se Zdeňkem Troškou se posluchači báječně bavili v divadle v Litomyšli, Květa Fialová zazářila v divadle Novém Bydžově, ale protože kapacity sálů postupně nestačily, anketa se nakonec zabydlela v Kongresovém centru Aldis v Hradci Králové, kde se koná  vždy koncem dubna galavečer. A jestliže první večer byl klubovou nahrávkou, poslední ročníky jsou už neodmyslitelně ve znamení přímých přenosů, které vysílá nejen Český rozhlas Hradec Králové, ale i další regionální studia, Český rozhlas Dvojka a diváci jej mohou sledovat i na internetu prostřednictvím přímého přenosu České televize.

Smyslem ankety bylo a je i dnes  hledat odpověď na otázku, kdo podle vás má kouzlo osobnosti. Za třiadvacet let se o definici snažili i vítězové ankety, kteří  do východních Čech  přijeli, ačkoliv to pro ně mnohdy nebylo vzhledem k pracovnímu vytížení  jednoduché. Nezapomenutelná byla  setkání s Karlem Gottem, Radovanem Lukavským, Helenou Vondráčkovou, Janem Pirkem nebo Janem Petránkem. I to  ukazuje, že si ocenění svých posluchačů patřičně váží. Letos  Zlaté slunce akademické sochařky Dagmar Štěpánkové-Černé  převzal z rukou Šarmantní osobnosti  roku 2018 herečky Elišky Balzerové přední český chirurg profesor Pavel Pafko.

Eliška Balzerová blahopřeje prof. Pafkovi a předává hlavní cenu Zlaté slunce

Kromě hlavní ceny  byly letos uděleny ještě další dvě ceny. Cenu internetu  převzal už několikrát nominovaný herec Jan Přeučil a Cenu Šarmu  za spolupráci s rozhlasem v roce 2018 obdržel zpěvák David Deyl, loňský vítěz internetového hlasování.

Dalšími hosty dubnového  galavečera, který moderovali Lada Klokočníková a Mirek Vaňura, byli Karel a Josef Vágnerovi, Kamila Nývltová, rozhlasový Big band Gustav Broma s Vlado Valovičem, vokální soubor Gentlemen Singers, Muž roku 2018 Jiří Kmoníček   a také osobní asistent Freddie Mercuryho Peter Freestone se zpěvákem a hercem Milanem Šatníkem.  Celý večer se i letos  posluchači s pozvanými hosty dobře bavili a v závěru jako každý rok vítěz ankety profesor Pavel Pafko vyhlásil nový ročník.

Prof. Pavel Pafko a moderátoři večera Lada Klokočníková, Mirek Vaňura

Kdo se přidá k třiadvaceti oceněným osobnostem, o tom rozhodnou opět posluchači svými hlasy. Do konce roku Český rozhlas Hradec Králové v týdeníku  Šarm  navržené osobnosti  postupně představuje a v lednu roku 2020 vznikne  desítka  nejšarmantnějších, ze kterých budou posluchači do března vybírat  tu nej …..  Rovněž i Vy, naši čtenáři  časopisu ARTSTAR V.I.P. budete moci hlasovat na našich stránkách!

Stoupající počet hlasů, které do rozhlasu přicházejí, svědčí o tom,  že anketa si našla své příznivce a že je jich  stále více,  a to nás velmi těší. Osobně se nejvíc těším na to, že příští rok v dubnu prožijeme opět v Kongresovém centru Aldis jedinečný večer ve společnosti jedinečných lidí,  kteří svým kouzlem osobnosti dělají tento svět lepší . A to je nakonec i poslání veřejnoprávního rozhlasu“,  uzavírá přání pro další ročník  Lada Klokočníková.

Šarmantní osobnost roku 2018

AUTOR:    Český rozhlas Hradec Králové – zpracovala Alexandra Hejlová

FOTO:    Ivana Lukavská a  Český rozhlas Hradec Králové

Komentáře z facebooku