Již v neděli začne adventní čas!

Už tuto neděli, 3. prosince, začneme odpočítávat adventní čas. Zapálíme první svíčku na adventním věnci. Tato doba má být dobou zklidnění, rozjímání a čekání na příchod Páně, narození Ježíše Krista. Nenechte se pohltit hektickými nákupy a užijte si doma adventní romantiku se vším všudy!

Adventní čas je pro většinu lidí symbolem nejkrásnějšího období v roce. Blíží se Vánoce – svátky klidu, pohody a rodinné blízkosti. Advent patří mezi pohyblivé svátky a začíná první adventní nedělí. Celé adventní období vymezují čtyři adventní neděle předcházející Slavnosti Narození Páně, přičemž poslední čtvrtá neděle může připadnout přímo na 24. prosince. A tak je tomu právě letos. 

Adventní věnec se svíčkami je neodmyslitelnou dekorací těchto dní. Zpravidla míváme adventní svícen pojatý v určitém stylu, někdo si potrpí na svíčky červené, jiný zase preferuje stříbrné nebo zlaté.

V původním pojetí mají svíčky různé zbarvení, které vyjadřují určitou symboliku:

1. Železná neděle: 3. prosince

Na první adventní neděli se zapalovala první fialová svíčka, tzv. svíce proroků. Svíčka je památkou na proroky, kteří předpověděli narození Ježíše Krista.

2. Bronzová neděle: 10. prosince

O druhé adventní neděli přišla na řadu druhá fialová svíčka, tzv. betlémská, která reprezentuje lásku a představuje Ježíškovy jesličky.

3. Stříbrná neděle: 17. prosince

Třetí adventní neděli se zapaluje růžová svíce, tzv. pastýřská, vyjadřující radost z toho, že postní období je téměř u konce a adventní čas dostává slavnostnější ráz.

4. Zlatá neděle: 24. prosince

Na čtvrtou adventní neděli rozsvítíme poslední fialovou svíčku, tzv. andělskou, která představuje mír a pokoj. Čtvrtá adventní neděle může připadnout na Štědrý den. Pamatujte na to, že v poslední adventní neděli a na Štědrý den by měly hořet všechny čtyři svíčky.

Foto: pixabay

 

Komentáře z facebooku