Zemřel americký diplomat a držitel Nobelovy ceny Henry Kissinger

Zemřel někdejší americký ministr zahraničí a bezpečnostní poradce dvojice amerických prezidentů Henry Kissinger. Bylo mu 100 let. Známý diplomat a držitel Nobelovy ceny za mír skonal ve středu ve svém domě v Connecticutu na severovýchodě Spojených států. 

Henry A. Kissinger v roce 1979

Málokterý diplomat byl oslavován i haněn s takovou vášní jako pan Kissinger. Byl považován za nejmocnějšího ministra zahraničí v éře po druhé světové válce. Byl střídavě oslavován jako ultrarealista, který přetvořil diplomacii tak, aby odrážela americké zájmy a odsuzován, že opustil americké hodnoty, zejména v oblasti lidských práv.

Radil 12 prezidentům – více než čtvrtině z těch, kteří zastávali úřad – od Johna F. Kennedyho po Josepha R. Bidena Jr. Díky tomu, že rozuměl diplomatickým dějinám, německo-židovský uprchlík usiloval o úspěch ve své adoptované zemi.

V kritickém okamžiku americké historie a diplomacie byl druhý u moci za prezidentem Richardem M. Nixonem. Nastoupil v lednu 1969 jako poradce pro národní bezpečnost a po svém jmenování ministrem zahraničí v roce 1973 si ponechal oba tituly, což byla vzácnost. Když Nixon odstoupil, zůstal pod prezidentem Geraldem R. Fordem.

Pan Kissinger s prezidentem Richardem M. Nixonem v New Yorku v listopadu 1972 poté, co se pan Kissinger vrátil z tajných jednání v Paříži se severovietnamským vyjednavačem Le Duc Tho během války ve Vietnamu

Po odchodu z vlády si Kissinger zřídil konzultační firmu v New Yorku a nadále radil řadě amerických i zahraničních politiků. Schůzky měl třeba s americkým exprezidentem Donaldem Trumpem nebo ruskou hlavou státu Vladimirem Putinem.

Zdroj: The New York Times

Komentáře z facebooku