Jan Werich: velikán českého herectví

Jana Wericha můžeme bez rozpaků označit za hvězdu první velikosti českého zábavního světa. Byl nejen hercem, byl také dramatikem, filmových scenáristou, spisovatelem a divadelním ředitelem. V trojici se svým hereckým partnerem Jiřím Voskovcem a vynikajícím skladatelem Jaroslavem Ježkem založil, a byl hlavní osobností avantgardního Osvobozeného divadla.

Jan Werich se narodil v Praze 6. února 1905. V letech 1924 až 1927 studoval práva na Karlově univerzitě, ale od roku 1927, kdy napsal s Jiřím Voskovcem Vest pocket revue, ovlivněnou dadaistickou poetikou, se začal věnovat divadlu profesionálně. Pro Osvobozené divadlo napsali společně řadu satirických revuí (Smoking revue, Sever proti Jihu, Premiéra ,Skafandr,Golem, Caesar, Osel a stín, Kat a blázen, Balada z hadrů, Rub a líc, Těžká Barbora a další), ve kterých vytvářeli ústřední hereckou dvojici, oslovující originálním slovním humorem generačně spřízněné publikum

Hrál také v celé řadě filmů (Pudr a benzin, Peníze nebo život, Hej rup!, U nás v Kocourkově, Svět patří nám). Po uzavření Osvobozeného divadla emigrovali Werich, Voskovec i Ježek do USA. Po 2. světové válce se po návratu do vlasti pokusil s Voskovcem obnovit Osvobozené divadlo, avšak společenské poměry nebyly pro politickou satiru vhodné. Působil v řadě pražských divadel (v letech 1956 – 1961 byl ředitelem Divadla ABC), hrál ve filmech (Císařův pekař a Pekařův císař, Byl jednou jeden král, Až přijde kocour) a v televizi (Slzy, které svět nevidí, Kočár nejsvětější svátosti, Král a žena).

V 60.letech vydal cestopisné reportáže (Italské prázdniny) a variace na pohádkové motivy (Fimfárum). Pro podporu demokratizačního procesu 1968-1969 byl v době normalizace eliminován z české kultury: filmy v nichž hrál se nesměly promítat a jeho jméno se nesmělo objevit ve sdělovacích prostředcích.

Jan Werich zemřel v Praze 31. října 1980.

Foto: Český rozhlas, wikipedia

Komentáře z facebooku