Duše Sicílie: Palermo

Starobylé hlavní město Sicílie je poseto památkami zapsanými na seznamu UNESCO a zajímavou směsí architektonických stylů. Palermo je klenotem tohoto kouzelného ostrova. Palermo má vše: velká divadla a operní domy, majestátní katedrály a impozantní paláce.

Chaos, hluk, naprostá nekoordinovanost – zaprášené, syrové, trochu špinavé – to je to první, čeho si v Palermu všimnete. Sicilané prostě žijí jinak a bude vám chvíli trvat, než si na to zvyknete. Až po chvíli zjistíte, že všechno je přirozené, nenucené, nepředstírané. A to má v sobě obrovskou sílu.

Samotná poloha Palerma je velmi podmanivá. Město leží takřka v srdci údolí s romantickým názvem Conca d’Oro – Zlatá mušle, obklopené pahorky a mořem. Tuto polohu si před více než 3 000 lety vybrali k založení obchodního překladiště staří Féničané a Řekové tu později vybudovali přístav Panormus. 

Historické centrum Palerma je fascinující, ač značně zpustlé. Zatímco v přízemích zdejších budov jsou nejrůznější krámky, jejich horní patra jsou často obehnaná lešením či sítí, aby zdivo nepadalo na ulici. Nic to ovšem nemění na faktu, že historické jádro Palerma je jedním z největších historických center v Evropě. 

Historické centrum Palerma

Palermskou pozoruhodností z normanské doby, postavenou ovšem ve stylu muslimské architektury, je odsvěcený kostel San Giovanni degli Eremiti s červenými orientálními maurskými kupolemi a mešitou. Pozoruhodná je jeho dochovaná křížová chodba a příjemnou oázou klidu kostelní zahrada s palmami, pomerančovníky.

Katedrála Palermo

K obdivu a návštěvě v Palermu láká také bezpočet dalších kostelů, katedrála Palermo – jedinečná stavba, ve které se mísí arabsko-katalánský styl,  monumentální fontána Fontana Pretoria na náměstí Vigliena, které je pomyslným středem města, či divadlo Teatro Massimo, které je se svými 3 200 místy jedním z největších divadel v Itálii. Postaveno bylo v 19. století na počest sjednocení Itálie a jeho znovuotevření v roce 1998 bylo jakýmsi politickým a kulturním zmrtvýchvstáním Palerma znovunabytím angažovanosti místních občanů. 

Teatro Massimo

Foto: comune.palermo.it

 
 

Komentáře z facebooku