Perla Atlantiku: Madeira

Madeira je portugalské souostroví v Atlantském oceánu a je přezdívána jako ostrov věčného jara – zimy jsou tu mírné a připomínají brzké středoevropské jaro, léta jsou teplá, ale ne extrémně horká – a připomínají období, kdy v Česku přechází jarní počasí v letní horka. Příjemných pětadvacet, svěží větřík a slunce dělají z Madeiry oblíbenou letní destinaci.

Díky pozdnímu objevení si Madeira zachovala přírodu, kterou Portugalci v dalších stoletích kultivovali vysazováním exotických rostlin, dovezených z kolonií po celém světě. Pro spoustu návštěvníků je právě příroda a neuvěřitelné kombinace rostlinných druhů hlavním důvodem návštěvy tohoto nádherného ostrova.

Fanoušci horských túr si budou na Madeiře připadat jako v nebi. Nezapomenutelné zážitky vás čekají při cestách vavřínovým pralesem, podél všudypřítomných levád – starých zavlažovacích kanálů, hlubokými kaňony s říčkami a vodopády, při šplhání na horské vrcholy Pico Ruivo a Pico do Arieiro.

Pláží je na Madeiře poskrovnu a jsou vulkanické s oblázky nebo černým pískem. Zážitkem a specialitou ostrova je koupání v lávových jezírkách. Jemný zlatý písek najdete na ostrově Porto Santo nebo na dvou plážích Madeiry, kam byl ovšem dovezený až ze Sahary.

Na Madeiře se budete cítit jednoduše příjemně. Pohostinný ostrov okouzluje turisty přívětivými obyvateli i atmosférou malebných vesniček. Projděte se uličkami Funchalu, dejte si vyhlášenou espadu v rybářské vesnici Câmara de Lobos, navštivte některý z ovocných trhů a ochutnejte madeirské víno.

Foto: madeira-web.com

Komentáře z facebooku