Vladimír Kočička a jeho inspirace

Charismatická osobnost, muž s dlouhými vlnitými vlasy, vždy elegantně a vkusně oblečený a vonící drahou kolínskou. Jeho jméno znají v pražských kavárnách a vinárnách, jejichž stěny preferuje pro předvedení svých děl veřejnosti spíše než suchopárné galerie.

Narodil se ve znamení štíra v roce 1965 v Košířích v Praze. Od útlého věku se věnuje výtvarné tvorbě, a to zejména malování, kreslení a nyní hlavně fotografování. Jeho fotografie se často objevují ve specializovaných časopisech, inspiruje ho například Štýrský nebo Sudek.

Když maluje a kreslí, pouští se s oblibou do experimentů s různým materiálem a strukturami. Jeho invence je nekonečná a jeho surrealistické obrazy vybízejí diváka k přemýšlení nebo ke snění. Svá díla promýšlí do nejmenších detailů. Inspiraci hledá v literatuře, poezii a především v kinematografii. Jeho známý obraz Adina je toho důkazem.

Adina

Největším zdrojem inspirací je mu ovšem žena, a to jeho vlastní. Z řady obrazů se dívají podmanivé oči, sám umělec říká, že jsou jeho ženy.

Vladimír je člověk velmi vážený v uměleckém světě. Pokud se s ním setkáte například na jeho vernisážích, poznáte, že je výřečný a velice rád se s vámi pobaví o umění všeobecně, protože v tomto oboru oplývá velkou erudicí.

S touto osobností jsme měli možnost udělat krátký rozhovor, kterého si vážíme.

Jak jste se dostal k malování?

Již jako maličký chlapec jsem začal „čmárat“ a ve školce jsem zkoušel kreslit. Na prvním stupni základní školy se to rozvíjelo dál. Ve výtvarnu jsem byl spíše na dobrou, takže za 3. Vše se změnilo na střední a poté na vojně jsem rozšířil obzory na malbu krajin. Po vojně jsem se ponořil do malování samostudiem.

Co je vaší inspirací?

Inspirace? To je těžké. Je to individuální, ale hlavní inspirací je pro mne „Žena“ jak má manželka, tak celkově téma „Žena“ je mé věčné téma, jelikož je obdivuji. Pak samozřejmě také básně, kinematografie, literatura a sny. Sny jsou pro tvorbu důležité.

Čemu  se kromě malování ještě věnujete?

Má velká láska krom malování je fotografie neboli „MALBA SVĚTLEM“. Být ve správnou chvíli na správném místě. To mě fascinuje – zachytit, zastavit život a zvěčnit ten mystický okamžik na věky.

Jaký váš obraz je pro vás ten nejlepší?

No to je těžké… Asi všechny (úsměv na tváři)… Každý můj obraz je svým ztvárněním „TEN NEJLEPŠÍ“.

Kde vystavujete nejraději?

Nejraději vystavuji v kavárnách a vinárnách. Tam přijde, si myslím, dost zajímavých lidí, co mají rádi umění.

Kde můžeme vaši tvorbu vidět? Chystáte nějakou další výstavu?

Momentálně můžete vidět mou autorskou výstavu ve Vinárně náplavní a v listopadu chystáme výstavu v kavárně Cafe Decada u metra Palmovka s výtvarným sdružením Řád Chaosu.

text : Jana Tesaříková

fotografie: archiv Vladimíra Kočičky

Komentáře z facebooku