Slavný Orson Welles: Měl pověst režiséra, který není schopen natočit výdělečný film

„Když muž skoncuje se ženou, pro ni tím věc teprve začíná.“ Citáty, ty byly oblíbeným koníčkem amerického režiséra, producenta a herce Orsona Wellese, kterých za svůj život napsal opravdu mnoho.

V roce 2008 se Orson Welles dokonce objevil jako kreslená postavička ve Speciálním čarodějnickém díle slavného seriálu Simpsonovi, kde byl zabit jednou z hlavních postav, Homerem.

Nejvíce se ale samozřejmě proslavil svou filmovou tvorbou za kterou byl oceněný Oscarem. Velkého úspěchu se dočkal u rozhlasové adaptace románu H. G. Wellse Válka světů. Ta ale vyvolala veřejnou paniku. Posluchači se domnívali, že došlo k invazi mimozemšťanů do New Jersey. Několik lidí dokonce očekávalo konec lidské civilizace a spáchalo sebevraždu. U svých filmů se pokoušel uplatňovat především nové režijní metody, zvukové techniky, ale soustředil se i na netradiční práci s kamerou a střihem. I přes 150 tisíc prodělaných dolarů se za jeho nejznámější a zároveň první celovečerní film považuje Občan Kane natočený v roce 1941, ve kterém si sám režisér zahrál hlavní roli.

Orson se narodil v roce 1915 do rodiny známého vynálezce a továrníka Richarda Heada Wellese, který vynalezl karbidovou lampu.  Orsonovo šťastné dětství se začalo rozpadat, když jeho otec ve svých 46 letech prodal svou firmu a odešel do důchodu, ve kterém se stal alkoholikem.  Jeho matka byla koncertní klavírní virtuoska a zemřela, když bylo Orsonovi pouhých devět let. Po její smrti začal s otcem cestovat. Ten ho přihlásil do internátní Toddovy školy ve Woodstocku ve státě Illinois. Orson se zařekl, že s otcem nepromluví, dokud nepřestane pít, ten poté o dva roky později, v Orsonových patnácti letech, zemřel. Orsonovým opatrovníkem se stal rodinný přítel Dr. Maurice Bernstein z Chicaga. V roce 1931 dokončil školu a začal dálkově studovat chicagském uměleckém institutu.

Začínal pracovat jako reportér. Později se začal věnovat i herectví v Irsku, kam se v šestnácti letech přestěhoval. Před svou opravdovou kariérou si ještě procestoval pár zemí a vyzkoušel různé pracovní pozice od psaní barokní literatury až po člena ochotnického divadla.  V roce 1934 natočil svůj první krátkometrážní film The Heart of Age a oženil se za svou první ze tří manželek. O tři roky později si se svým přítelem Housemanem založili divadlo The Mercury Theatre.

V roce 1940 podepsal smlouvu s hollywoodským filmovým studiem RKO, které mu zaručilo 225 tisíc dolarů za natočení dvou filmů a absolutní tvůrčí svobodu. Tyto skvělé podmínky snad nikdy Hollywood nezkušenému filmaři nenabídl.

Než režisér odjel na natáčení do Ria de Janeira, režisérsky spolupracoval na natáčení filmu Journey into Fear. Když se vrátil, zjistil, že společnost The Magnificent Ambersons ze strachu zkrátila film o 43 minut a uvedla ho do kin. Snímek se stal opět propadákem.

V Hollywoodu získal pověst režiséra, který není schopen natočit výdělečný film.  Orson se z této urážky nikdy nevzpamatoval.
V roce 1952 natočil ve Francii už konečně úspěšný film The Tragedy of Othello: The Moor of Venice, který vyhrál v Grand Prix v Cannes. Do Hollywoodu se ale ještě několikrát vrátil a natočil tam filmy Dotek zla nebo jeho poslední celovečerní snímek s názvem F for Fake.

Orson si psal poznámky pro scénu, kterou měl točit 10. října 1985, jenže náhle zemřel na srdeční záchvat. Po jeho smrti bylo nalezeno čtrnáct filmů, které začal točit, ale z různých důvodů je nestihl nebo nemohl dokončit.

Foto:  AFP/Getty Images

Komentáře z facebooku