Herečka Bára Fišerová: Vánoce jsou pro mě nejkrásnější dny v roce!

Pro herečku Báru Fišerovou jsou Vánoce nejkrásnější dny v roce. Slaví je tradičně se svými nejbližšími a dokonce i peče vánoční cukroví. 

Báro, co se Vám vybaví, když se řeknou Vánoce?

Když se řeknou Vánoce, je to pro mě pocit radosti, těšení se na krásný předvánoční a vánoční čas a čas překvapení. Vánoce jsou pro mě nejkrásnější dny v roce.

Jak oslavíte letošní Vánoce?

Vánoce oslavím tradičně doma v Praze se svými nejbližšími a přáteli. Miluji návštěvy kamarádů během svátků i mezi svátky u našeho vánočního stromečku. Dobré jídlo a sváteční atmosféra s vůní vánočního cukroví.

Mají pro Vás Vánoce duchovní význam?

Vánoce mají velký duchovní význam i pro mě, je to čas zastavení, zamyšlení, koled a modlitbiček, které vypráví krásný příběh o Ježíškovi plný naděje, znovuzrození a čistoty bytí.

Dodržujete i nějaké vánoční obyčeje?

Některé vánoční obyčeje dodržuji už od dětství. Věším si jmelí s přáním do Nového roku, držím půst na Štědrý den až do večera, kdy se těším na kapříka a mám vykvetlou barborku ve váze. Strojím vánoční stromeček, peču cukroví, pouštím si koledy.

To jste dobrá, že pečete vánoční cukroví, dnes je to už celkem neobvyklé…

Cukroví peču s maminkou, jen tradičních šest druhů, ale bez nich by nebyly Vánoce. Bohužel peču po nocích, protože nemám moc času, ale i kdybych u toho měla usnout, napečeno musí být. A máme výborné cukroví!

Jak to máte s nakupováním dárků, také prožíváte takový předvánoční maraton?

Dárky miluji nakupovat a bez shonu a stresu. Začínám s nakupováním už od září a schovávám je různě po bytě. Legrační je, že si musím psát seznam, abych na nějaký potom nezapomněla a nejvíc se těším až je budu balit. Balení dárků mě strašně moc baví a mám je opravdu nádherné. Balím každou maličkost zvlášť, aby těch dárečků bylo co nejvíc a pod stromečkem hrály všemi barvami a zářily.

Předvánoční maraton se ani mě nevyhýbá, i když se snažím mít vše připravené brzy a jen si předvánoční čas užívat, ale díky mé časově náročné divadelní a televizní práci nestíhám nikdy. Nakonec ovšem vždy se všechno zvládne a nic nechybí.

Báře Fišerové v tomto roce vyšla i kniha!

Co by podle Vás nemělo chybět na štědrovečerní večeři?

My máme opravdu dost klasickou štědrovečerní večeři – rybí polévku, smaženého kapra, bramborový salát a cukroví. Jen ten salát máme speciální, protože nejíme zeleninu, děláme ho s ořechy, česnekem a zakysanou smetanou a samozřejmě brambory.

Z filmu Vánoční Kameňák

Máte nějaké vánoční přání?

Vánoční přání si přeji pod darovaným jmelím a neprozradím, ale pro mě je stejně nejdůležitější zdraví a hlavně štěstí, abychom ty další Vánoce oslavily stejně krásně jako ty letošní.

Co byste popřála našim čtenářům?

Čtenářům bych ze srdce popřála Šťastné Vánoce a toho štěstí do dalšího roku bezednou studnici, ať je život barevný a ne černobílý, veselý a ne smutný, naplněný úsměvem a slzami od štěstí. Je krátký a každý den ať je bohatým a šťastným, ať každý den zanechá jen ty nejkrásnější vzpomínky. Přeji všem krásné a požehnané Vánoce.

Ondřej Spýťa Syrový

Komentáře z facebooku