Švestek jsou plné zahrádky i trhy za přijatelné ceny, kolikrát ani nevíme, co s nimi. Když z nich upečete tento úžasný a zároveň rychlý koláč, neuděláte chybu, je totiž skvělý, vláčný a šťavnatý!
Těsto:
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru krystal
1 hrnek mléka
0,5 hrnku slunečnicového oleje
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
1 vejce (M)
Švestky dle chuti, hlavně aby byly vyskládány po celé ploše koláče
Drobenka:
1-2 lžíce másla
2-3 lžíce cukru moučka
3-4 lžíce hrubé mouky
Postup:
Všechny ingredience (mouku, cukr, olej, vejce, mléko, pr. do pečiva a vanilkový cukr) smícháme v míse. Těsto nalijeme na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech, poklademe ovocem a posypeme drobenkou. Použít se dá jakékoliv ovoce podle chuti. Hrnkový ovocný koláč s drobenkou pečeme v předehřáté troubě, dokud povrch nezezlátne. Hrnkový švestkový koláč s drobenkou po vychladnutí nakrájíme a podáváme.
Drobenka:
Hrubou mouku smícháme s moučkovým cukrem. Rozpustíme si máslo a přidáme ke směsi mouky a cukru. Lžící vše promícháme tak, aby se utvořily drobné „žmolky“ – drobenka. Pak už jen stačí posypat připravený koláč a dát upéct.
Zdroj: Redakce
Komentáře z facebooku