Dýňový koláč od babičky

Surovin na křehké těsto:
(forma o průměru 23-24 cm)
100 g másla/sádla
změklého
175 g hladké mouky
1 velké vejce
(cca 60 g)
špetka soli
 
Náplň s dýní, špenátem a nivou:
150 g nivy
polovina dýně hokaido
200 g mraženého listového špenátu
cibule, česnek
sůl, pepř, špetka chilli, čerstvý tymián
 
Zálivka:
200 ml smetany ke šlehání
3 velká vejce
100 ml zakysané smetany
sůl, pepř, muškátový oříšek
(solí šetříme, protože niva v náplni je již dost slaná)
 
 
Máslo, které je změklé prošlehejte společně s vejcem. Nešleháme do pěny, jen do spojení. Přisypte mouku, nejlépe přes prosátku se solí. Potom míchejte, až se začne formovat těsto. Těsto můžete míchat i robotu, ale jde to i ručním šlehačem.
 
Těsto pak vyklopte z nádoby, kde jste ho míchali(šlehali), krátce ho ještě dopracujte ručně. 
 
Těsto zabalte do folie a dejte do lednice. Nejlépe den předem, ale nestane se nic, když tam bude jen hodinku.
 
Připravte si formu o velikosti 23-24 cm. Doporučuji nejlépe s nepřilnavým povrchem. Keramická je také fajn, ale tam doporučujeme vystříhnout kolečko z pečicího papíru. Koláč má dost tuku není třeba vymazávat, ale z redakce radíme, raději to udělejte, nic tím nezkazíte. 
 
Vyválejte placku z těsta a dejte do formy, vytvarujte okraje.
 
Dýni očistíte, oloupete a nakrajíte na malé kostičky, které na oleji krátce restujte a přidejte špetku soli, špetky chilli, můžete dát i čerstvý tymián. Nechte vychladnout a pak dejte na těsto do formy se špenátem a nakrájejte nivu na kousky a rovnoměrně rozložte na směs s dýní. Zalijte zálivkou. Dáme do lednice.
 
Trouba by měla být předehřátá na 180 stupňů. Pečte 35 až 45 minut. Čekáme do zezlátnutí a poté necháme koláč vychladnout a splasknout. Opatrně nakrájejte a servírujte.
 
Dobrou chuť.
 
fotografie: culina botanica a prozeny.cz

Komentáře z facebooku