Vznešená a elegantní rakouská metropole: Vídeň

Vídeň, dříve centrum Habsburského impéria, dnes hlavní město Rakouska. Honosné paláce, zdobené kočáry tažené párem běloušů, a také vír moderního velkoměsta. To všechno v sobě spojuje Vídeň.

Vídeň není jen řízek, sachr a Sisi. Snoubí se zde tradice s modernou. Svou eleganci si zachovala z dob, kdy bývala hlavním městem rakousko-uherské monarchie. Vídeň je domovem desítek muzeí, koncertních sálů, kaváren, bálů i jiných kulturních událostí. K tomu přidala výbornou infrastrukturu a čisté životní prostředí. Návštěva metropole by měla v každém případě směřovat do centra Vídně. Vnitřní část města nabízí památkový okruh, takzvaný Ringstrasse.

V centru Vídně se nachází hradní komplex Hofburg. Od roku 1275 je sídlem panovníků. Více než 6 století vládli z Hofburgu Habsburkové, dnes je část paláce, konkrétně Leopoldovo křídlo, domovem rakouského prezidenta. Kromě exteriérů stojí za to prozkoumat i vnitřní části Hofburgu. Veřejnost může nahlédnout do Císařských komnat, jejichž součástí je i kultovní muzeum císařovny Sisi, císařské kaple Burgkapelle či pokladnice s habsburskými korunovačními klenoty.

Katedrála svatého Štěpána – Stephansdom  a jeho vysoká věž jsou dominantou centra Vídně a symbolem Rakouska. Impozantní katedrála je postavena v gotickém a románském slohu. Hovorově se jí ve Vídni říká Štěpánek. Během světových válek byla věž několikrát bombardována. Z věže je úchvatný panoramatický výhled na celou Vídeň. Základní kámen Katedrály svatého Štěpána položil Rudolf IV. Habsburský v roce 1359.

Z rukou architekta Johanna Lucase von Hildebrandta pochází asi nejkrásnější palácový komplex v celém Rakousku – Palác Belvedere. Ten byl postaven pro slavného vojevůdce Evžena Savojského, který se proslavil úspěšnými boji s Turky u bran Vídně.

Letní sídlo Habsburků Schönbrunn z 18. století je typickou ukázkou pozdního baroka. Postavil jej Johann Fisher z Erlachu, dvorní architekt Habsburků. Palác se symetrickou a bohatě zdobenou žlutou fasádou ukrývá 1 441 pokojů, pro které bylo potřeba více než 1 000 služebníků. Na zámku Schönbrunn svého času bydlela Marie Terezie, císař František Josef II., císařovna Alžběta zvaná Sissi a mnoho dalších osobností.

Foto: wikipedia.org, cityone.cz, pruvodce.eu

 

 

 

Komentáře z facebooku