Jaké květině se říká bouřka?

Rozrazil rezekvítek (Veronica chamaedrys), lidově bouřkabezvršec či žabí očko, je vytrvalá bylina, která v létě kvete modrými květy. Můžeme také znát pod názvy čistec, evropský čaj, hadí bylina, hušec, lék celého světa, lékařská veronika, mužská věrnost, nejznamenitější dar přírody, požehnaná královna bylin, přítržné koření, přítržník, ranní bylina, tržník, uhlířská bylina, úložník, veronička, veronika, veronika samec, veronyka, verunka, vřetýnko nebo základní lék. Dříve lidé věřily totiž, že bouřka je kytka, která dokáže po utržení přivolat hromy a blesky. Těžko říct, na čem se tato pověra zakládala.

V Česku se jedná o hojný druh rostoucí od nížin po horské oblasti, roste na vlhkých až vysýchavých hlinitých, písčitých nebo štěrkovitých půdách bohatých na živiny. Často roste na trávnících, pastvinách, mezích, loukách a v zahradách, též ve světlých listnatých nebo smíšených lesích. Najdeme ho však i na Islandu, Španělsku , Itálii, Turecku, i na Sibiři, Kavkazu nebo Novém Zelandě.

Jeho květy jsou tmavě modré a mají na sobě mnoho tmavých žilek. Skládají se ze čtyř okvětních lístků. Květy jsou uspořádány v hroznovitém květenství. Rozrazil rezekvítek začíná kvést už v dubnu a kvete až do srpna. Listy jsou tmavě zelené, jsou protistojné, mají vejčitý tvar a zubaté okraje.

Díky antibakteriálním a protizánětlivým účinkům slouží velmi dobře k ošetření ran, dále se používá také k léčbě katarů. Rozrazil má povzbudivé účinky, může pomoci zvýšit metabolismus a vyvolat pocení. Je bohatý na antioxidační látky, zejména kyselinu ferulovou, která je známým pomocníkem v prevenci vrásek. 

Rozrazil rezekvítek je jedna z mnoha divokých rostlin, která se dá jíst. Jedlé jsou také jeho květy. Můžete jimi nádherně ozdobit různé druhy moučníků. Ale je nutné počítat s tím, že poměrně rychle vadnou.

(JT), fotografie volně na netu

Komentáře z facebooku