Bílá krajka pro letní šatník 2024

Letos v létě se krajka vrací zpět do výslunní a okouzlí a ty nejnáročnější.

Ve starověkém Egyptě a Mezopotámii zdobily oděvy nitěné dekorace, což byli předchůdci pozdější krajky. V renesanci znamenala krajka skutečný rozmach. Proslulé byly benátské krajky, které zdobily oděvy šlechty a bohatých měšťanů po celé Evropě.
V baroku se posunula hranice krajky ještě dále. Hajné vzory a dramatické efekty zdůrazňovaly okázalost a bohatství barokního stylu. Krajku si nosili jak muži, tak i ženy a byla symbolem luxusu.
Za revoluce v 19. století byl vynález mechanických krajkových vzorů  umožnil masovou produkci a snížil ceny, čímž se krajka stala dostupnější širokým vrstvám obyvatelstva. V roce 1840 šaty královny Viktorie na svatebním obřadu zdobila krajka, která zpopularizovala trend bílých svatebních šatů.
Dále Coco Chanel proslavila krajkové oblečení v elegantním a minimalistickém stylu, čímž mu dodala punc sofistikovanosti a nadčasovosti. V osmdesátých letech pak krajkové outfity zažily další vlnu popularity, a to díky zpěvačce Madonně. Legendární se stal například klip k písničce Like a Virgin, kde Madonna uchvátila v krajkovém body a rukavičkách.
Krajka, která je symbol ženskosti a rafinovanosti, se v módě zabydlela napevno.  V nadcházející sezoně jara a léta 2024 je krajka centrem pozornosti, a to především v oslnivé bílé barvě.

Spousta krajek naleznete na různých internetových obchodech. 

(JT), foto pixabay

Komentáře z facebooku