Sportování je základ zdraví

Sport působí nejen na fyzické zdraví, ale podporuje i psychický stav člověka. Pohyb  má blahodárné účinky na metabolismus, celkovou kondici i koncentraci. Při sportu a celkově u pohybu se u lidí zrychluje metabolismus a tělo spaluje tuky rychleji než v klidu. Při cvičení se také uvolňuje hormon štěstí endorfin

Mezi nejzdravější a nejlevnější sport patří chůze. Každý praktický lékař potvrdí, že svižná chůze v přírodě je nejzdravějším sportem. Právě chůze je totiž nejpřirozenější formou lidského pohybu. K tomu se řadí také běh. Běh byl nejpřirozenějším pohybem člověka v pravěku. V pravěku lidé běhali za účelem lovu zvěře, tak dlouho dokud zvěř neuštvali. Také hlídali svá stáda a bylo pro ně obvyklé stěhování se na velké vzdálenosti. Běh také využívali lidé při boji. Na běhání tedy závisel celý život člověka.

Vše se změnilo, když lidé začali žít usedlým životem ve městech a na vesnicích. Běh již nepotřebovali v tak velké míře a k překonávání velkých vzdáleností již měli např. koně.

Věřili byste, že JUDO je nejbezpečnější sport? Ano, JUDO se statisticky řadí mezi nejbezpečnější sport na světě.

Fyzická aktivita, která je pravidelná, pomáhá spalovat kalorie a zvyšovat metabolickou rychlost. Pohyb a cvičení při sportu stimulují svaly a kardiovaskulární systém, což zvyšuje energetický výdej například u dětí a pomáhá jim udržovat zdravou hmotnost.

Proč je tak pohyb důležitý? Pohyb je nejjednodušší prevencí před vznikem civilizačních chorob, a to jak fyzických, tak psychických. Z výzkumů vyplývá, že stačí pouhých 30 minut aktivního pohybu denně proto, abyste zmírnili riziko takových hrozeb, jako je infarkt nebo cukrovka. Blahodárně působí právě i na různé psychické choroby, které například v těchto dobách trpí i děti. Výzkum potvrdil, že je to z důsledku více jak 40 procent prosezených u obrazovek počítačů, televize či tabletů a mobilů. Od 80. let je zvykem mít při každé příležitosti puštěnou TV jen jako kulisu. Avšak to je to největší riziko, které ani nepocítíte. Věčně zaplá televize má neblahý účinek na psychiku, kdy neustálé rušivé vjemy, zvuky a hudba nedovolí mozku odpočívat. Pak se člověk cítí velmi unavený a nemá ani sílu se jít projít.

Také byste se divili jak například joga pro začátečníky nebo rychlá chůze v přírodě pomáhá na pohybový aparát například u starších lidí nebo lidí s vyhřezlými plotýnkami nebo žilním onemocněním. Sousta lidí rezignuje a přes bolest nechtějí ani chodit, protože si myslí, že se jim to zhorší, ale opak je pravdou, pokud by začali lehce a pravidelně, malými procházkami a protahováním, tělo by se zpevnilo a bolest by začala ustupovat. Netvrdíme, že by ustoupila hned, ale časem by se vše začalo zlepšovat. V tomto případě je také dobré navštěvovat dobrého fyzioterapeuta, který by doporučil cviky.

Každý může sportovat člověk zdravý i nemocný, starý i mladý. Je to jen o nás.

(JT)

 

 

Komentáře z facebooku