Tajemné Mexiko

Mexiko, tajemné s blankytně modrým mořem, skvělou kuchyní a pyramidami. Mexiko si zamiluje snad každý.  

Mexiko, plným názvem Spojené státy mexické, španělsky Estados Unidos Mexicanos, je federativní republika na americkém kontinentě. Geograficky se nachází drtivou většinou území v Severní Americe, geopoliticky bývá často řazeno mezi státy Střední Ameriky.

Na severu hraničí se Spojenými státy, na jihu s Guatemalou a Belize. Ze západu jsou břehy Mexika ohraničeny Tichým oceánem, východní pobřeží je tvořeno Mexickým zálivem a na jihovýchodě Karibským mořem.

Mexiko má rozlohu 1 972 550 kilometrů čtverečních a přibližně 128 milionů obyvatel, což z něj činí 13. největší zemi na světě podle rozlohy a 10. nejlidnatější stát planety. Jde rovněž o největší španělsky mluvící zemi světa. Je to federace skládající se z 31 států a samostatné jednotky Ciudad de México, hlavního a také největšího města. Mezi další významná města patří Guadalajara, Monterrey, Puebla, Toluca, Tijuana, Ciudad Juárez a León.

Již víme, že pyramidy nejsou jen v Egyptě. Středoamerické pyramidy jsou rozesety v džunglích, pouštích a náhorních plošinách Mexika, Guatemaly, Belize a Hondurasu.  Tehdejší vládcové si je nechali stavět, aby dali na odiv své bohatství, moc a aby vzbuzovali  strach nad svým lidem a mohli je tak snadno ovládat. Pyramidy byly barevnými stavbami.. Když pak přišli kolonialisté, spoustu pyramid zničili a z některých udělali své křesťanské svatostánky. Dnes je možné navštívit honosnou pyramidu na Yucatánu, Chitzen Itzá, opředenou legendami mayských bohů nebo zapadlé pyramidy v džungli v Guatemale. 

Víte že, Mexická kuchyně byla jako jediná světová kuchyně zapsána na seznam nehmotného dědictví UNESCO pro svou rozmanitost a bohatou historii. Do Evropy se potraviny, jako fazole, rajčata či avokádo, dostaly až s dobou koloniální. Základ středoamerické kuchyně byla kukuřice. Další samozřejmostí této oblasti  koření, hlavně chilli.  Do Mexika se z Evropy dovezla pšenice , hovězí, rýže… Někdy v 16. století vzniká základ současné, světem milované, mexické kuchyně. Základ této kuchyně je zelenina, rýže, placky kukuřičné i pšeničné, sýr a maso. To vše se podává s více či méně pálivými omáčkami, salsou nebo quacamole. Snad nejznámějšími pokrmy mexické kuchyně jsou plněné placky tacos, na proužky nakrájené maso v placce fajitas nebo pasta z avokáda quacamole. 

Díky své rozloze a pohnuté historii Mexických států je země nesmírně rozmanitá. Stačí si shrnout vše výše zmíněné. Lidé zde jsou potomky lidí z mnoha říší, kteří se pak začali mísit s přicházejícími kolonialisty, kteří přiváželi africké otroky na práci. Dnešní Mexičané jsou výsledkem míšenci tří ras. A co náboženství? Podíváme-li se pod pokličku, stejně tak jako v celém latino světě, nejedná se vždy o čisté křesťanství. Někteří místní lidé si do své křesťanské víry jednoho Boha stále implementují náboženské zvyky svých dávných předků. 

Tak to bylo něco málo o Mexiku. Pokud jste v Mexiku byli, určitě se neváhejte podělit se zážitky tam.

(JT)

 

 

Komentáře z facebooku