Rarášci – audiovizuální hudební zábavná / edukační show pro rodiny s dětmi

Artstar VIP našim čtenářům přináší zajímavý rozhovor s jedním z autorů Rarášků a to přímo s panem Jaroslavem Kopeckým. Autory jsou Jaroslav Kopecký – hudba, texty, animace a  Marcela Hradecky – animace.

Jak představení vlastně vypadá?
Jde kombinaci hudby a písniček, velkoplošných animovaných projekcí a živých herců. Projekce běží na plátně po celé představení. Animovaní Rarášci Michal a Eda a vrabčák Pepino mluví k dětem či vedou dialogy s herci, kteří zpívají písničky a komunikují s dětmi. Představení je tedy plné písniček, povídaní s dětmi, pohybu i tance.

Zpívá se a tančí, takže je to takový dětský muzikál?
Nejde o klasickou pohádku a ani o muzikál. Spíše o zábavnou hudební show, ve které se snažíme děti nejen pobavit, ale nenásilnou formou i něco naučit.

Kolik představení v současnosti hrajete?
Máme tři představení – Rarášci a zvířátka, které je určeno pro předškolní děti, Rarášci a vesmír určené školákům a v říjnu bude premiéra posledního dílu trilogie Rarášci a historie. Představení jsou nejen pro rodiny s dětmi ale i mateřské a základní školy. Tatínky baví více vesmír, maminky zase zvířátka.

Co bylo impulsem pro vznik edukačních programů pro děti?
Nechtěl jsem psát bezduché texty, kde se slova rýmují jen proto, aby vznikl rým. Mám rád, když text je o něčem konkrétním nebo vtipná pointa. Ale hlavním důvodem byla poptávka divadel a škol.

Přivezl jste si nějakou inspiraci z vašeho pobytu v USA?
Pro představení Rarášci a vesmír jsem si inspirací přivezl dostatek. Rok jsem žil ve Washingtonu D.C. , kde je v rámci Smithsonova institutu Národní muzeum letectví a kosmonautiky. V něm jsem strávil často i celý víkend. Při každé návštěvě W.D.C se do něho vždy rád vracím. Několikrát jsem také navštívil na Floridě Kennedyho vesmírné středisko (NASA).

Vaše představení jsou určitě netradiční, protože v něm vystupují živí herci a zpěváci a v animacích i náš jediný kosmonaut Vladimír Remek. Bylo těžké ho přemluvit ke spolupráci?
Když jsem dramaturgyni řekl, že by bylo skvělé mít pana Remka v projekcích, řekla mi, ať sním dál (smích). Přesto jsem to zkusil a povedlo se. Získat na Vladimíra Remka kontakt bylo dost obtížné a měl jsem velké obavy, jak zareaguje. Nakonec nám věnoval několik hodin natáčení a vyprávěl celou svoji přípravu na let a i o letu samotném. Málokdo ví, že Československo bylo po USA a SSSR třetí zemí, která měla člověka ve vesmíru. V muzeu letectví ve W.D.C je stále veden jako první evropský kosmonaut.

Proč jste zvolil poslední téma historie?
Hodně cestuji po světě a historii miluji. V podstatě jsem do představení zařadil místa, která jsem osobně navštívil, a myslím, že by je děti měly znát či aspoň mít povědomí o tom, že existují. Machu Picchu v Peru, jezero Titikaka v Bolívii, Viktoriiny vodopády v Zambii, pyramidy v Gize a údolí králů v Luxoru, Terakotovu armádu a velkou zeď v Číně, Tadž Mahal v Indii, skalní město Petra v Jordánsku, sochu Svobody v USA, Koloseum v Římě a další.

Podařilo se vám opět do projekcí dostat nějakou známou osobnost?
Ano, Ing. Pavla Pavla, který opět „naučil“ chodit sochy Moai na Velikonočním ostrově. Dále sportovního komentátora Roberta Zárubu, který bude uvádět nejen sporty starověké Olympiády a jako animovaná postavička představí olympijské symboly.

Kde všude se představení hrají?
V podstatě všude po celé České republice, kde je možnost projekcí. Kamenná divadla , kulturní domy a kina ( např. Opava, Jablonec, Ústí nad Labem, Klatovy), planetária, zábavní parky a dětské festivaly.
Kde není možnost projekcí, hrajeme tzv koncertní verzi, kde místo projekcí jsou živí maskoti Rarášků.

Lze si písničky poslechnout i mimo představení?
Ano, děti najdou písničky včetně animovaných klipů na YouTube, Streamů.

Pokud by si maminky a děti chtěli písničky zahrát, je tato možnost?
Ano. V obchodech po celé republice lze zakoupit interaktivní zpěvník Rarášci a zvířátka, kde jsou vedle not i ilustrované úkoly pro děti jako vymalovánky, doplňovačky, křížovky apod. Nejzajímavější jsou ale vložené QR kódy, kde si děti po přiložení mobilu mohou písničky pustit jak nazpívané zpěváky, tak jako karaoke. V listopadu bude křest druhého zpěvníku Rarášci a vesmír a na jaře 2025 Rarášci a historie.

Kdo všechno písničky nazpíval?
Sešla zajímavá sestava. Zpěváci B. Basiková, V. Čok, herečka N. Boudová, moderátor H. Tuna, Miss ČR J. Doleželová, imitátor P. Jablonský, sólistka ND P. Alvarez. Dále muzikálové zpěvačky, které v představení i hrají L. Přichystalová, K. Selešiová, A. Wegchmeidová a G. Ciatti.

Kde najdeme terminy představení ?
Vše lze najít na www.rarasci.com. Křest zpěvníků proběhne 24. listopadu v divadle Palace na Václavském náměstí vč. Mikulášské nadílky.

 

Komentáře z facebooku