Žacléřská naučná stezka: Po stopách J. A. Komenského

Horské město Žacléř patří k nejstarším trvale osídleným územím Trutnovska. Nabízí svým obyvatelům a návštěvníkům nejkrásnější horská zákoutí Krkonošského národního parku  Žacléřská naučná trasa vás provede historií města a jeho osad. Na Růžovém paloučku v Černé vodě si pak osobu J. A. Komenského více připomenete.

Trasa měří 16 km. V jejím průběhu navštívíte místa jako je: Rýchorské náměstí, kostel Nejsvětější Trojice, nemocnice, městský hřbitov, zámek Žacléř, Rýchory, osadu Vernířovice, Prkenný Důl – kapli sv. Anny, urnový háj, žacléřskou porcelánku, základní školu J. A. Komenského, bývalou přádelnu, Jiří kopec, osadu Bobr, osadu Černá Voda a výše zmiňovaný Růžový palouček.  

Nainstalovaných 17 panelů vás provede a seznámí s místními zajímavostmi spojenými s životem tohoto českého velikána známého především jako „učitele národů“.

V roce 1628, kdy opouštěl Komenský u Černé Vody Čechy, bylo Žacléřsko již zalidněnou oblastí. Lidé obdělávali políčka, věnovali se řemeslům, dokonce se tu již kutalo černé uhlí. Třináct panelů rozmístěných ve městě a jeho osadách podává ve 4 jazycích stručné informace o historických událostech, návštěvách významných osob, kulturních památkách a pamětihodnostech.

V turistickém informačním centru v budově muzea obdržíte stručnou informační brožuru s mapkou. V památkové zóně kolem Rýchorského náměstí najdete ještě další tři panely, u kostela, hřbitova a zámku Žacléř. U urnového háje se seznámíte s hrdelním právem, které se v Žacléři vykonávalo, pod firmou Keramtech, dále s historií výroby porcelánu, u bývalé žacléřské přádelny s historií židovského tábora, ve kterém byly během II. světové války vězněny židovské dívky. Na kopci u těžní věže Jiří je popsána historie dobývání černého uhlí. Další panely jsou umístěny v žacléřských osadách – Rýchory, Prkenný Důl, Vernířovice, Bobr a Černá Voda. Poslední panel č. 17 je osazen na Růžovém paloučku. Přibližuje život a významná díla J. A. Komenského.

Zdroj: Město Žacléř

Foto: Alexandra Hejlová

Komentáře z facebooku