Srpen měsíc tří ohřívačů

V srpnu hraje termoregulace v čínské medicíně zásadní roli. Zahrnuje schopnost těla udržovat stálou teplotu, což je důležité pro řádné fungování orgánů a celkové zdraví. V souvislosti s termoregulací je klíčová role tří ohřívačů, energetických toků ovlivňujících celé naše tělo. První ohřívač se nachází v hrudní oblasti, druhý ohřívač v břiše a třetí ohřívač v dolní části těla. Tyto dráhy mají významný vliv na náš lymfatický systém, který je základem naší imunity.

Tři ohřívače jsou rozděleny na horní, střední a dolní, což nám připomíná starobylé čínské přirovnání: „Horní ohřívač je jako mlha, střední jako mokřina a dolní jako kanál.“

Horní ohřívač – mlha
Horní ohřívač se podobá mlze, jeho role je úzce spojena se srdcem a plicemi. Podporuje jejich distribuční funkce, umožňuje rozptylování ochranné čchi z plic na povrch těla, což zahřívá a zároveň rozvádí vyživující čchi.

Střední ohřívač – mokřina
Tento energetický tok souvisí s procesy trávení, které jsou propojeny se slezinou, žaludkem, játry a žlučníkem. Energie středního proudu podporuje rozkládání a trávení potravy, což zahrnuje tvorbu a obnovu energie (čchi) a krve, a také jejich distribuci v těle.

Dolní ohřívač – kanál
Nachází se v oblasti mezi pupkem a kostrčí a má funkční spojení s ledvinami, močovým měchýřem a trávicím systémem, zahrnujícím tenké a tlusté střevo. Jeho úkolem je podporovat oddělování čistých a nečistých látek tím, že vytváří konečné odpadní produkty jako moč a stolici.

Zdravou funkci trojího ohřívače podpoříte vyváženým příjmem minerálů, vitamínů a dalších živin, které se spolupodílejí na regulaci tělesných tekutin.  Vhodné jsou proto potravinové doplňky na podporu správného hospodaření těla s vodou.

Fyzické projevy energetické nerovnováhy: Nahluchlost, pocity hučení v uších, bolestivý zánět hrdla, pocení, poruchy termoregulace, oběhové potíže, poruchy funkce lymfatického systému a oslabení imunity, alergie, zadržování tekutin a toxinů v organismu, otoky v průběhu dráhy, bolest vnějšího koutku oka, opuchnutí tváře v prostoru jařmové kosti, bolesti za uchem a na vnější straně ramena, v oblasti nadloktí, lokte a předloktí, neschopnost používat prsteníček.

Psychické projevy energetické nerovnováhy: Nedostatek vstřícnosti ve společenských vztazích, přílišná starostlivost o sebe a své blízké.

Komentáře z facebooku