Napoleon Bonaparte: Muž, který změnil dějiny!

Podivný klobouk otočený do strany, uniforma a ruka založená v bílé vestě. Tak vypadá Napoleon Bonaparte na svých portrétech. Ve čtvrtek 15. srpna to bylo přesně 255 let od jeho narození. Rodák z Korsiky se dal od mládí na rychle stoupající vojenskou dráhu. Začínal jako mladý důstojník dělostřelectva, hodnosti generála dosáhl ve 24 letech. O dva roky později vedl svoje první vítězné tažení v Itálii. V roce 1804 se stal císařem Francie. 

Napoleon Bonaparte byl zkušeným vojevůdcem, jehož vojska pronikla i na území dnešní České republiky, kde svedl s protifrancouzskými koalicemi několik významných bitev. V soukromí byl také velkým milovníkem žen. 

Napoleon Bonaparte se narodil 15.08.1769  v Ajaccio, na Korsice. Narodil se do nepříliš významného šlechtického rodu, přesto se v jednu chvíli stal nejmocnějším mužem Francie. Talentovanému vojákovi cestu k moci otevřela Velká francouzská revoluce. Poté, co prokázal své schopnosti na bojištích a jeho vojenské hodnosti se stále zvyšovaly, se začal angažovat i politicky.

Inspirací mu byli třeba Caesar nebo Karel Veliký. Také Napoleon snil o velké říši. Už ve 24 letech se stal generálem. Rychle ovládl Itálii, německé země, Belgii, Holandsko i Norsko. Před 220 lety se stal francouzským císařem. 

Zahraniční nevole vůči Napoleonovi však sílila a neúspěchy na bitevních polích se začaly množit. Z Ruska musel ustoupit, poté ho čekalo první vyhnanství, a byť se z něj dostal, v červnu 1815 ho čekala definitivní porážka.

Napoleon překreslil mapu Evropy a zanechal po sobě odkaz v podobě občanského zákoníku, který ve Francii zčásti platí dodnes. Zavedl taky systém prefektů, Řád čestné legie i číslování ulic, které se rozšířilo po Evropě. Zemřel 5. 5. 1821 na ostrově Svatá Helena.

Foto:  úvodní fotografie Antoine-Jean Gros, wikimedia

AH

Komentáře z facebooku