1 větší mrkev cca 150g
kousek nového celeru asi 50g
1 nová střední cibule
půl svazku jarní cibulky
stroužek česneku (nemusí být)
hrst hub shitake (můžou být i jiné)
hrst čerstvě vyloupaného hrášku
asi 3 cm oloupaného zázvoru (nemusí být)
1 litr zeleninového vývaru, nebo horké vody
kousek řasy Kombu už uvařené z vývaru, nebo řasa Wakame
sůl
petrželka na ozdobu
sójová omáčka
rýžové nudle
- Připravíme si vývar a přivedeme ho k varu.
- Dáme do něj na větší kusy nakrájené houby Shitake nebo hlívu ústřičnou, či jiný druh hub a už z vývaru předvařenou řasu Kombu nakrájenou na menší proužky.
- Necháme cca 15 minut povařit do změknutí hub. Pokud nemáme uvařenou Kombu, přidáme kousek řasy Wakame, ale nemusí být žádná.
- Po 15 minutách přihodíme na větší kusy – asi 3 cm, nakrájenou mrkev, celer a cibuli nakrájíme na půlměsíčky, přidáme ještě hrst vyloupaného čerstvého hrášku.
- Vaříme nyní znova asi 10 minut do změknutí zeleniny.
- Mezitím si v dalším hrnci uvaříme hrst rýžových nudlí ve vodě.
- Na posledních pár minut přidáme na větší kusy pokrájenou jarní cibulku, aby se nerozvařila, ale jen lehce spařila.
- Polévku odstavíme, přidáme na větší kusy nakrájenou petrželku a zakápneme pár kapkami sójové omáčky Shoyu, nebo Tamari (pro bezlepkáře).
- Podáváme buď jen jako zeleninovou polévku, nebo každému do polévky přidáme hrst uvařených rýžových nudlí.
Inspirace z jimejinak.
Komentáře z facebooku