Letní polévka s houbami Shitake

1 větší mrkev cca 150g
kousek nového celeru asi 50g
1 nová střední cibule
půl svazku jarní cibulky
stroužek česneku (nemusí být)
hrst hub shitake (můžou být i jiné)
hrst čerstvě vyloupaného hrášku
asi 3 cm oloupaného zázvoru (nemusí být)
1 litr zeleninového vývaru, nebo horké vody
kousek řasy Kombu už uvařené z vývaru, nebo řasa Wakame
sůl
petrželka na ozdobu
sójová omáčka
rýžové nudle

  1. Připravíme si vývar a přivedeme ho k varu.
  2. Dáme do něj na větší kusy nakrájené houby Shitake nebo hlívu ústřičnou, či jiný druh hub a už z vývaru předvařenou řasu Kombu nakrájenou na menší proužky.
  3. Necháme cca 15 minut povařit do změknutí hub. Pokud nemáme uvařenou Kombu, přidáme kousek řasy Wakame, ale nemusí být žádná.
  4. Po 15  minutách přihodíme na větší kusy – asi 3 cm, nakrájenou mrkev, celer a cibuli nakrájíme na půlměsíčky, přidáme ještě hrst vyloupaného čerstvého hrášku.
  5. Vaříme nyní znova asi 10 minut do změknutí zeleniny.
  6. Mezitím si v dalším hrnci uvaříme hrst rýžových nudlí ve vodě.
  7. Na posledních pár minut přidáme na větší kusy pokrájenou jarní cibulku, aby se nerozvařila, ale jen lehce spařila.
  8. Polévku odstavíme, přidáme na větší kusy nakrájenou petrželku a zakápneme pár kapkami sójové omáčky Shoyu, nebo Tamari (pro bezlepkáře).
  9. Podáváme buď jen jako zeleninovou polévku, nebo každému do polévky přidáme hrst uvařených rýžových nudlí.

Inspirace z jimejinak.

Komentáře z facebooku