Pierre Richard oslavil devadesátiny

Nenapodobitelný, legendární francouzský herec, komik a režisér Pierre Richard oslavil 16. srpna své 90. narozeniny. Divákům je znám zejména díky rolím v komediích Velký blondýn s černou botou, Hořčice mi stoupá do nosu  nebo také Kopyto.

Pierre Richard s herectvím a komediálními výstupy začínal ještě v 50. letech minulého století. Tehdy se z jeho malých humorných skečů mohli těšit zejména návštěvníci pařížských kabaretů. Vůbec prvním filmem, ve kterém si Richard zahrál byl film s názvem Milenci z Montparnassu. Následující období se začal objevovat i ve snímcích, kde mu patřily menší role. V roce 1970 vzniklo autorské filmové dílo komika s názvem Roztržitý . Pierre Richard tak po vzoru Charlieho Chaplina a dalších komiků němého období pokračoval v tradici, kdy si své filmy komici sami napsali, zrežírovali i si v nich zahráli hlavní role. 

Největší slávu však herci přinesli snímky, které režírovali jiní. Velký zlom v jeho kariéře představoval film Velký blondýn s černou botou od režiséra Yvese Roberta, ve kterém se hlavní hrdina zapletl do mocenských her více států a jejich tajných služeb. 

O dva roky později se diváci mohli těšit z Návratu velkého blondýna nebo filmu Hořčice mi stoupá do nosu. Skvělý ohlas měli zejména snímky z 80. let Kopyto a Otec a otec, kdy si Pierre Richard pod taktovkou režiséra Francise Vebera zahrál po boku Gérarda Depardieua.

Herec se dodnes věnuje účinkování ve filmových komediích ( Asterix a Obelix: Říše středu , 2023), ale i historických dramatech ( Jeanne du Barry – Králova milenka , 2023). Vidět jsme ho mohli také v českém dramatu Dvě slova jako klíč z roku 2023.

Zdroj foto: Féles

Komentáře z facebooku